La llista de Junts per Catalunya ha estat la que ha generat més sorpreses en la tarda prèvia al tancament del període de presentació. Carles Puigdemont no ha fet oficial la llista definitiva fins passades les deu de la nit.

Al llarg del dia ja s’havia anat confirmant que s’hi inclourien noms com el del fins ara director de RAC 1, Eduard Pujol, que ha deixat el mitjà per incorporar-se a la llista com a número 11 per Barcelona. També l’exconsellera socialista Marina Geli ha acceptat l’oferiment de Puigdemont, tot i que 24 hores abans havia declinat la oferta i s’ubicarà de manera simbòlica als últims llocs de la llista. També serà a la llista de Carles Puigdemont el Pare Manel, que ocuparà el lloc 74, entre els últims noms de la candidatura, juntament amb altres membres de la societat civil. La llista la tancarà l’expresident del Parlament Joan Rigol.

En canvi, qui no hi serà és l’exmajor dels Mossos Josep Lluis Trapero. Segons ‘El Confidencial’, el president li ha ofert anar-hi de número tres, darrere de Jordi Sànchez. La coodinadora del PDeCAT, Marta Pascal, però, ha negat que Trapero sigui a la llista.

Entre els membres de l’actual govern, la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, ara a Brussel·les, ocuparà el número tres. Jordi Turull i Josep Rull ocuparan els números quatre i cinc, respectivament. I Joaquim Forn figura a la llista com a número set, tot i que al llarg del dia s’havia dit que havia declinat l’oferiment per motius personals. També el conseller de Cultura, Lluís Puig formarà part de la les llistes, en aquest com a número dos per Girona.

A la llista del president també hi seran el dramaturg Joan Lluís Bozzo; l’exdelegat del govern a Madrid, Ferran Mascarell; el catedràtic de ciència política Ferran Requejo; la dibuixant Pilarín Bayes;  el sociòleg Salvador Cardús i l’exmembre del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) Francesc de Dalmases. No hi serà Pep Guardiola, que el 2015 va tancar la llista de Junts pel Sí, i que ha confirmat a betevé que no s’afegirà a cap candidatura.

Wagensberg i Cotarelo, a la llista d’ERC

Esquerra també ha tancat les llistes amb dues últimes incorporacions. Són Rubén Wagensberg, que anirà de número nou a la candidatura per Barcelona. Wagensberg és l’impulsor de la campanya “Casa nostra, casa vostra”, a favor de l’acollida de refugiats, i també un dels impulsors de la plataforma En Peu de Pau. I una altra de les novetats és que, finalment, la llista d’Esquerra la tancarà el politòleg Ramon Cotarelo.

Catalunya en Comú incorpora Joan Carles Gallego, Rosa Canyadell i Mar Coll

La candidatura de Catalunya en Comú – Podem, que tancaran Jaume Barberà i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha incorporat alguns independents en llocs simbòlics de la llista. Són l’exsecretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Joan Carles Gallego, l’exportaveu del sindicat de l’ensenyament USTEC-STES, Rosa Canyadell, i la cineasta catalana Mar Coll.

Una altra de les novetats és Convergents, el nou partit que impulsa Germà Gordó, l’exdiputat de Junts pel Sí. La nova formació està ultimant les gestions per presentar-se a les eleccions del 21-D i busca ocupar l’espai de centre sobiranista que, segons afirmen, ha quedat orfe.