La moció de censura que Ciutadans ha presentat contra el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fracassat després de no rebre els vots de la majoria del Parlament de Catalunya. Només els 36 diputats del partit taronja i els quatre del PP han votat a favor de destituir Torra i investir Lorena Roldán com a presidenta de la Generalitat. JxC, ERC, comuns i la CUP hi han votat en contra i el PSC s’ha abstingut.

Els diputats han hagut de manifestar el seu vot un per un, en veu alta i sent cridats des de la Mesa. La sessió ha acabat amb els aplaudiments tant dels independentistes com dels diputats de Cs, després que el president de la cambra, Roger Torrent, hagi llegit el resultat final de la votació.

Carlos Carrizosa (Cs) ha obert el debat fent una crida al PSC per estar “al costat de la democràcia i la llibertat”. Ha dit que amb la moció es volen “censurar els aplaudiments i el suport [de Torra] als CDR” després de les detencions de nou membres acusats de terrorisme. A la rèplica, que no ha fet Torra, la consellera Meritxell Budó ha acusat Cs de fer “un ús electoralista i fraudulent” de la moció de censura: “Això no és un bar ni un plató de televisió”.

Roldán (Cs): “La moció és una obligació moral”

En el discurs com a candidata a la presidència, Lorena Roldán (Cs) ha acusat Quim Torra de portar Catalunya “a l’abisme” i “d’emparar violents” -en al·lusió als CDR-. La líder de Cs ha defensat que la moció de censura és “una obligació moral” contra Torra i s’ha reivindicat com “la presidenta per a la Catalunya real” i dels catalans “amb por”.

Iceta (PSC – Units): “És una operació política fracassada”

El líder del PSC – Units per Avançar, Miquel Iceta, ha argumentat que el seu grup s’abstindrà a la moció de censura perquè es tracta d’una “actuació propagandística” de Ciutadans de cara a les eleccions generals del 10-N. Iceta ha ironitzat que la moció és un “negoci rodó” de Cs per aconseguir “molts moments de pantalla” i ha lamentat que “els números no donen”. Per això ha retret a Roldán que l’únic resultat de la votació serà que farà “unir l’independentisme”.

Albiach (ECP): “Cs no pot ser una alternativa”

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú – Podem, Jéssica Albiach, ha dit a Ciutadans que “no és la solució sinó el problema” i ha rebutjat donar suport a una moció de censura que ha titllat de “fake”. Albiach ha demanat a la resta de partits “no entrar al joc” de Roldán, a qui ha acusat de Viure “en una pel·lícula de Tarantino”. Per a la portaveu dels comuns, “Ciutadans i convivència és un oxímoron”.

Aragonés (CUP): “Això és una farsa electoral”

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha acusat Ciutadans de muntar una “farsa electoral” amb la moció de censura i ha sentenciat que “votarem que no perquè no farem mai el joc als que volen dividir i violentar la societat catalana”. Segons la CUP, Ciutadans només té com a projecte “Espanya, Espanya i Espanya”. Tot i això, Aragonés no ha estalviat retrets al govern català per haver promès una legislatura “de la restitució a la Constitució” que no s’ha dut a terme.

Fernández (PP) al PSC: “No té justificació ètica ni moral”

El president del PP català, Alejandro Fernández, ha defensat que la moció serveixi com a “embrió” d’un futur govern constitucionalista a Catalunya, que generi una “alternança” amb els governs nacionalista. Fernández ha carregat contra el PSC per haver-se abstingut i ha dit que “no té justificació ètica ni moral” que no hagin donat suport a la moció.

Batet (JxC): “No s’hi val utilitzar el Parlament en benefici propi”

El president del grup parlamentari de JxC, Albert Batet, ha retret a Ciutadans que hagi utilitzat el Parlament de Catalunya “com a trampolí” per fer “un espot electoral” per “remuntar les enquestes” de cara al 10-N. Durant la seva intervenció, ha recriminat a Roldán que “no s’hi val utilitzar el Parlament en benefici propi i portar al límit el reglament per fer un acte electoral” i els ha recordat que “pensar diferent no és un problema de convivència”.

Sabrià (ERC): “Mai no aconseguiran la presidència de la Generalitat”

El president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha estat contundent contra Lorena Roldán. “Podem aguantar les seves mentides, les seves falsedats i provocacions, però quan ens diuen violents i terroristes a un moviment que sempre ha estat pacífic, reconec que piquem i els repliquem, i llavors vostès tenen la seva ració de plató de televisió”, ha dit. I ha afirmat que Ciutadans “mai no aconseguiran tenir la presidència de la Generalitat i governar Catalunya” perquè “això no es guanya a la televisió”.

La quarta moció de censura

La d’aquest dilluns ha estat la quarta moció de censura que s’ha presentat al Parlament des del 1980. N’hi va haver dues contra el president Jordi Pujol, el 1982 i el 2001. Aquesta última la va defensar l’aleshores líder socialista Pasqual Maragall, que, anys després, el 2005, ja com a president, en va fer front a una altra. Aquella moció, però, presentada pel PP, es va retirar abans de fer la votació.