El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dimarts a la tarda en el seu primer debat de política general al Parlament de Catalunya. El cap de l’executiu català ha anunciat que enviarà una carta a Pedro Sánchez per instar-lo a reunir-se al més aviat possible. I ha advertit el president espanyol que l’independentisme “no podrà garantir cap tipus d’estabilitat al Congrés espanyol si Sánchez no formula una proposta de referèndum d’autodeterminació abans de novembre, que sigui “vinculant i de reconeixement internacional”.

Torra hi ha afegit que “no ens esperarem eternament” i ha enumerat els primers passos que el govern farà en el camí cap a la construcció de la república catalana: nomenar el cap de l’Oficina dels Drets Civils i Polítics i posar en marxa un consell assessor que creï un fòrum social sobre com ha de ser la futura constitució de la república catalana. També ha anunciat que la Generalitat es personarà com a acusació popular “en tots els casos de persecució de l’independentisme i la llibertat d’expressió”.

Les sentències com a “punt d’inflexió de la legislatura”

El president català Quim Torra s’ha referit el macrojudici contra l’independentisme català previst per finals d’any, i ha advertit que “si les sentències són condemnatòries, això suposarà un punt d’inflexió i de no retorn de la legislatura”. Ha recordat que la comunitat internacional i els països europeus no han secundat la via judicial empresa per l’estat espanyol i ha avançat que ” si hi ha condemna als presos i exiliats, Espanya estarà legitimant davant del món el dret a l’autodeterminació de Catalunya”.

Compareixença de Buch al Parlament

El president de la Generalitat ha iniciat el seu discurs fent autocrítica sobre els incidents entre policia i manifestants de dissabte passat a la via Laietana i també l’1 d’octubre a la via Laietana i a les portes del Parlament. Torra considera que “aquest no és el camí” i ha recordat que “l’exercici de l’autodeterminació el vam fer a cara descoberta perquè no tenim res a amagar”. També ha acusat el govern de l’estat de ser “el màxim responsable de la tensió als carrers” i de no facilitar “la normalització política a Catalunya mantenint els polítics a la presó”. A més, ha anunciat la compareixença del conseller de l’Interior, Miquel Buch, al Parlament.

La Moncloa respon que “no accepta ultimàtums”

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, ha sortit aquesta mateixa tarda per respondre a l’exigència de Torra de fer un referèndum vinculant a Catalunya. Ha dit que “no cal que esperi al novembre per conèixer la resposta” i ha puntualitzat que l’executiu de Pedro Sánchez “no accepta ultimàtums” i que “la radicalitat no és el camí, ni tampoc ho és l’amenaça”. Celaá hi ha afegit que “la proposta és convivència i no independència” i que manté la determinació “per la via del diàleg”. Per això ha demanat “distensió i calma” a la Generalitat i l’ha instat a “governar més i fer menys gesticulació.”