(ACN/Redacció) La Diputació Permanent del Parlament ha tombat el decret del govern per regular el lloguer de temporada, que limitava aquesta mena de contractes a lleure, fires i turisme. En canvi, en arrendaments per feina o estudis calia aplicar el topall de preus. El text s’ha tombat amb els vots en contra de, Junts, Vox, Cs i PPC i l’abstenció del PSC. Tot i que tots els grups han coincidit que hi ha un problema d’habitatge a Catalunya, només ERC, comuns i CUP s’han mostrat partidaris del decret de la consellera de Territori en funcions, Ester Capella. La consellera ha defensat que sense la regulació es “garanteix l’especulació”.

Diputació Permanent Parlament
Foto: Arnau Martínez

Des del PSC i Junts han justificat el vot apuntant que el govern no havia treballat el decret amb els actors afectats. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha lamentat la posició dels socialistes i ha advertit que la regulació de lloguer serà una “condició imprescindible” per a un acord de govern.

Una mesura per protegir el topall de preus

La consellera en funcions Ester Capella va presentar fa uns mesos la mesura, que tenia com a objectiu protegir el topall de preus, que va entrar en vigor el mes de març i que no s’aplica en cas d’arrendaments temporals. L’executiu va definir quines eren les característiques que havien de tenir aquests tipus de contracte: va establir que només es fessin servir per als lloguers amb finalitat de lleure, vacances, recreatives o culturals com certàmens, congressos, fires o festivals. Per a finalitats laborals, estudiantils o mèdics, per bé que el lloguer fos de mesos, establia que cal respectar el topall del preu del lloguer.

El Sindicat de Llogateres carrega contra PSC i Junts per “donar barra lliure a les pujades del lloguer”

El Sindicat de Llogateres ha carregat contra PSC i Junts per “donar barra lliure a les pujades del lloguer”. “Ho han demostrat en la primera votació que s’ha fet després de les eleccions, tombant, no un gest del govern anterior, sinó una conquesta de drets del sindicat i del moviment per l’habitatge de Catalunya”. En un comunicat el sindicat ha subratllat que la regulació del lloguer té un “suport social amplíssim” i que aquest decret en desenvolupava una part “fonamental. Al seu parer “el PSC i Junts han deixat clar que estan al costat dels especuladors”.