El 8 d’octubre del 1988 al festival la Nit de Barcelona, la soprano Montserrat Caballé i el líder de la banda britànica Queen, Freddie Mercury, van cantar plegats el que es va convertir en l’himne dels Jocs Olímpics, ‘Barcelona’. Ho van fer en un escenari a l’aire lliure instal·lat a les Fonts de Montjuïc.

El públic assistent va poder sentir en directe la parella de músics. Era el segon cop que la cantaven junts. La primera vegada havia estat a Eivissa. No van tornar a cantar mai més la cançó plegats, per motius d’agenda i perquè el cantant estava malalt.

Montserrat Caballé

Com es va gestar l’èxit

Mercury es va declarar fan de Montserrat Caballé quan la va veure cantar l’any 1983 a la Royal Opera House de Londres. A través dels seus representants, l’artista anava al darrere de Caballé per poder conèixer-la i cantar algun dia junts. Mercury va viatjar a Barcelona el 1987 per trobar-se amb Caballé a l’Hotel Ritz. Freddie Mercury i Mike Habiten van fer la lletra i la música de ‘Barcelona’. Sembla, però, que no va ser casual que Mercury dediqués un tema a la Ciutat Comtal perquè Caballé tenia l’encàrrec de Pasqual Maragall, llavors alcalde de Barcelona, d’interpretar una peça en la cerimònia inaugural dels Jocs del 92.

‘Barcelona’ va ser l’escollida, però arran de la mort de Freddie Mercury -que va morir vuit mesos abans de la cerimònia d’ inauguració dels Jocs-, i per respecte al difunt, es va decidir no tocar la peça durant la cerimònia. Es va buscar una altra cançó i es va elegir ‘Amics per sempre’, que va cantar Josep Carreras. Això sí, la cançó es va convertir en l’himne oficial de l’esdeveniment i sonava a totes les competicions. Va tenir tant d’èxit amb milions de còpies venudes que l‘any 1987 va arribar a la vuitena posició en el rànquing dels èxits de la Gran Bretanya. També va sonar el dia del funeral del cantant de Queen.