Els sondejos a peu d'urna van ser l'aperitiu d'una nit d'eufòria. JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA, secretari general de CiU "Crec que hores d'ara ningú discuteix que el president de la Generalitat ha de ser i serà l'Artur Mas". I més tard l'escrutini va fer bones les previsions. Convergència i Unió aconseguia una victòria prou àmplia per poder governar en solitari. ARTUR MAS, candidat de CiU "Havíem demanat una gran majoria, mai vàrem demanar la majoria absoluta però sí una gran majoria. I el poble de Catalunya ens l'ha donat". Artur Mas va dir que rebia la victòria amb humilitat, responsabilitat i esperança i no va dubtar a estendre la mà a la resta de formacions per lluitar plegats contra la crisi. ARTUR MAS, candidat de CiU "Necessitem l'ajuda de tothom dels que hem guanyat, òbviament, que haurem de posar-nos al davant, però també dels que no han guanyat, i de tot el poble de Catalunya". També va agrair la confiança d'aquells que normalment no els voten i després... va sortir al balcó a saludar els incondicionals que, malgrat el fred, l'esperaven a les portes de l'Hotel Majestic. Una eufòria que no podia acabar d'una altra manera que aquesta.

I després de les eleccions?

El resultat electoral dibuixa l’arc parlamentari. Amb els diputats electes i durant els vint dies següents a la celebració de les eleccions, en aquest cas abans del 17 de desembre, s’ha de constituir el Parlament de Catalunya. Posteriorment, 10 dies després de la seva constitució, té lloc la investidura del president de la Generalitat. En aquest cas, Artur Mas serà investit president en el termini d’un mes, a finals d’any.

Com s’elegeix el President de la Generalitat?

Després de les eleccions, el president del Parlament es  reuneix amb els líders dels grups parlamentaris per cercar acords i determinar qui serà el President de la Generalitat. El cap de llista que compta amb més suport dels diferents grups és el candidat a la investidura. Habitualment, és President el cap de la llista més votada però en les darreres ocasions, la coalició d’esquerres (PSC, ICV-EUiA, i ERC) ho havia impedit acordant la investidura, primer de Pasqual Maragall i després de José Montilla.