Artur Mas: “Vam demanar una gran majoria i el poble ens l’ha donada”

El candidat de CiU a la Generalitat, Artur Mas, ha complert amb la  tradició de la formació i ha sortit al balcó de l’Hotel Majestic per exclamar:  “Aquest any sí, ho hem aconseguit!” Una efusivitat gens continguda pels 62 diputats que el 38,47% de l’electorat els ha donat, 14 més que el 2006.

Davant de centenars de militants, Artur Mas ha agraït el suport dels catalans i catalanes a les urnes i ha demanat la col·laboració de tothom per garantir un govern fort. La Federació ha celebrat la seva victòria, però també el final del tripartit.

Montilla admet la derrota i anuncia que renunciarà al lideratge del PSC

L’ara president en funcions de la Generalitat i líder del PSC, José Montilla, ha entomat els resultats amb esportivitat: perden 9 diputats i se’n queden amb 28. Ha admès la derrota i ha felicitat “l’àmplia victòria” de Convergència i Unió. Els mals resultats per al PSC comportaran canvis, ha anunciat.

El dirigent socialista s’ha compromès a treballar per Catalunya sense renunciar a les polítiques socials, però ho farà en un segon pla, perquè no tornarà a optar a la primera secretaria de la formació al pròxim congrés del PSC. És a dir, que deixa el lideratge de la formació.

Amb el 90% escrutat, Montilla considera que els ciutadans de Catalunya han parlat. El PSC ha obtingut el pitjor resultat de la seva història, 28 diputats, i ara “caldrà impulsar canvis interns i renovar el projecte polític”. Amb això, el líder del PSC vol construir una alternativa al Govern, amb qui col·laborarà per lluitar contra la crisi, ha afirmat.

Alícia Sánchez-Camacho considera “històrics” els resultats del PP

La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, s’ha mostrat orgullosa dels resultats obtinguts i considera que aquestes xifres són l’inici del canvi a Espanya. Els populars seran, durant aquesta legislatura, la tercera força parlamentària. Els 18 escons aconseguits superen el rècord aconseguit en les eleccions de 1995, quan Aleix Vidal-Quadras en va sumar 17.

Sánchez-Camacho també ha agraït a Mariano Rajoy el suport rebut durant la campanya. La líder popular ha llegit els resultats en clau general i creu que obren la porta a la victòria de Rajoy en els pròxims comicis. La candidata del PP s’ha compromès en complir el programa electoral.

Joan Herrera: “Farem una oposició dialogant, seriosa i bel·ligerant davant qualsevol retallada social”

El secretari general d’ICV-EUiA, Joan Herrera, que optava per primer cop a la presidencia de la Generalitat, s’ha felicitat pels resultats tot i haver perdut dos diputats i quedar-se’n amb deu al Parlament. L’ecosocialista ha manifestat que la seva formació fara una oposició dialogant i seriosa, però alhora bel·ligerant davant qualsevol intent d’opacitat o de dur a terme retallades en polítiques socials.

Herrera ha reiterat que seran “l’esquerra que no es resigna” per avançar cap a un futur més ètic, sostenible i equitatiu, però ha estès la mà als convergents, en anunciar que hi col·laboraran quan es tracti “d’avançar cap a un catalanisme sense trampes”.

Puigcercós assegura que treballarà per recuperar la confiança de l’electorat

El líder d’ERC ha assumit la derrota i ha atribuït la pèrdua de vots a la manca de confiança dels ciutadans. Puigcercós ha reconegut la victòria d’Artur Mas i ha felicitat a CiU pels resultats. Amb els resultats d’aquestes eleccions, Esquerra passa de ser la tercera força parlamentària al cinquè lloc dins l’hemicicle.

Puigcercós ha valorat els resultats com un fet plenament democràtic que reflecteix una demanda d’alternança política des de l’electorat. La pèrdua d’11 escons suposa el pitjors resultats per al partit des de 1988. Tot i això, el president d’ERC considera que han fet una bona campanya.

També s’ha referit a la victòria de CiU. Segons Puigcercós, la victòria de la federació posa de manifest que el “catalanisme és l’instrument que fa progressar Catalunya”.

Albert Rivera: “Ciutadans s’ha consolidat com a força parlamentària”

Una formació que no ha patit canvis, ni amunt ni avall, és la que lidera Albert Rivera. Ciutadans manté els tres diputats i, segons el seu president, això la consolida com a força parlamentària, en la seva segona legislatura. Tot i així, l’increment de més de 15.000 vots no els és suficient per assoliar el grup parlamentari propi al qual aspiraven.

Davant de centenars de militants congregats a l’Hotel Gallery, Rivera ha assegurat que Ciutadans ha vingut “per quedar-se molts anys”.

Joan Laporta: “Entrem al Parlament per fer la independència”

El líder de Solidaritat Catalana per la Independència té molt clar el camí a seguir. Ha entrat al Parlament de Catalunya com a nova formació per impulsar la independència de manera “immediata” i ho ha fet amb quatre escons, un més que Ciutadans.

Citant la victòria de CiU, Laporta ha ofert a la federació la possibilitat de fer una coalició sempre que assumeixin el compromís de declarar  la independència aquesta legislatura. En cas que el líder de  CiU decideixi formar un altre govern autonomista, Laporta prefereix  estar a l’oposició i lluitar per aquesta meta.