Montilla va ser rebut amb aplaudiments, però en els rostres s'evidenciava que la processó, al carrer de Nicaragua, anava per dins. Era un quart d'onze de la nit, i primer de tot tocava reconèixer la derrota. Ho feia acompanyat de la cúpula socialista, plena de cares llargues. JOSÉ MONTILLA, candidat del PSC "Avui hem perdut unes eleccions però no hem estat derrotats en les nostres conviccions que segueixen vives en tots i cadascun de nosaltres". Així començava el que alguns han considerat el millor discurs de Montilla en campanya. Clar i contundent. I amb una renúncia personal. "Vaig anunciar que no tornaria a ser candidat. Avui anuncio també que no tornaré a ser candidat a la primera secretaria del partit. Caldrà refexionar sobre els resultats, impulsar canvis interns i renovar el nostre projecte polític". Aquesta va ser l'última compareixença dels socialistes ahir a la nit. De fet, l'únic dirigent socialista que havia parlat unes hores abans, Miquel Iceta, va protagonitzar una de les imatges de la jornada. Un suposat simpatitzant li va llençar un ou acompanyat d'insults. Iceta va aguantar estoicament el tràngol. El mateix que va fer ahir la resta de la família socialista.

Montilla, que durant la campanya va anunciar que no tornaria a ser candidat i la nit electoral que renunciava al lideratge del PSC a partir del proper congrés, ha explicat que renuncia a l’acta de diputat al Parlament de Catalunya. José Montilla ha demanat comprensió als votants que han dipositat en ell la seva confiança, argumentant que la derrota ha de tenir conseqüències i que, des del primer dia, els diputats socialistes han de començar a treballar per la reconstrucció d’una alternativa de govern creïble.

El president de la Generalitat en funcions vol dedicar totes les seves energies a afavorir -“però no encapçalar”, puntualitza- el procés de renovació interna que ha de viure el seu partit l’any vinent, fins al congrés de la tardor, que es confirma que no s’avançarà.