Ella és la protagonista de la jornada i, encara que sembli obvi, cal comprovar que n'hi ha una a totes les meses electorals. En la constitució de cada mesa se supervisa també que es disposa de sobres i paperetes suficients, i que hi ha la documentació i els impresos necessaris. ORIOL PUIG GODES, interventor "El més important abans de la constitució de la mesa és comprovar que els presidents i vocals que han estat determinats i, després, els suplents, hi són tots". A la majoria d'escoles barcelonines la constitució de les meses s'ha fet sense incidents importants i en aquesta, de Nou Barris, a les nou en punt del matí hi han entrat els primers ciutadans. La gent gran i els qui havien d'anar a treballar han estat els més matiners. I han votat, no només preocupats per la crisi, sinó també per l'abstenció. "Hem de participar tots perquè al final decideixen per nosaltres però sí que la gent pot ser que estigui decebuda." "Los que votamos lo hacemos convencidos de que los ciudadanos tenemos algo que decir." "Creo que la abstención tendrá un peso importante, por lo que se ha visto en las encuestas." "Sí perquè estarà la gent molt, però que molt emprenyada." "Yo creo que hay que venir a votar, porque sino luego, ¿de qué nos quejamos?" Alguns, en canvi, tenen clar des de molt petits, la importància d'un dia com avui. "Estamos estudiando las elecciones en el colegio y mi madre me ha dicho si quería votar con ella". I n'hi ha que, malgrat les dues setmanes de campanya, encara no saben ben bé quins partits poden votar. JORDI SALA, interventor "Hi ha gent que ve a votar i que insisteix que ve a votar al rei o a Fraga o altres personatges històrics a qui volen votar. Llavors els has de dir que, bé, per afinitat, els tocaria el partit que fos perquè aquests senyors fa temps que no hi són ja". No serà fins a la nit quan coneixerem el resultat dels escrutinis. De moment, durant el dia, podrem tenir dades de participació gràcies al fet que cadascun dels ajuntaments ha destinat treballadors perquè en facin el recompte cada hora.

Per districtes, Les Corts és el que ha registrat una participació més alta (75,56%), seguit per l’Eixample (68,57%), Sarrià-Sant Gervasi (63,95%), i Gràcia (63,20%). La participació a les 20 h, a la resta de districtes ha estat inferior: un 57,88% a Sant Andreu, un 57,19% a Sant Martí, un 54,92% a Horta-Guinardó, un 51,23% a Sants-Montjuïc,  un 51,67% a Nou Barris i, a la cua, Ciutat Vella amb un 46,56%.

Amb el 70,27% de vots escrutats a la ciutat, la votació a formacions polítiques es reparteix de la següent manera: 34,72% per CiU, 19,05% pel PSC, 14,18% pel PPC, 9,48% per ICV-EUiA, 6,61% per ERC i 4,05% per C’s. En comparació amb els comicis de 2006, CiU sumaria cinc punts percentuals, el PSC en perdria quatre, PPC i ICV-EUiA n’augmentarien un respectivament, ERC en perdria sis, mentre que Ciutadans es mantindria.

El percentatge d’abstenció és d’un 38,82% , un punt per sobre respecte les eleccions de 2006. Els vots en blanc han representat el 3,13% i els nuls, un 0,62%.

Segons dades del Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona, la participació dels barcelonins supera lleument la de les darreres eleccions autonòmiques, les del 2006, que va ser del 60,6%. No supera, però, el 66,7% registrat el 2003. Si que depassa, i de molt, la participació de les darreres eleccions municipals, les del 2007, que era d’un, 49,6% a les 20 h.