La compareixença, fixada per a les 10 del matí, es produirà poques hores després de la tensa cimera al Palau de Pedralbes, que es va allargar fins a les 23 h. Mas va buscar aliats, però les cares llargues a la sortida evidencien que l’entesa, de moment, no existeix. Avui, el president de la Generalitat té previst exposar una alternativa a la votació, després de descartar davant els partits del bloc sobiranista convocar una consulta seguint el decret de convocatòria. La suspensió cautelar del Tribunal Constitucional ha dut Mas a apostar, segons diverses fonts, per un procés participatiu per conèixer l’opinió dels catalans sobre el futur del país que es basaria en els articles de la llei catalana de consultes que no han quedat suspesos. Però com es vehicularà aquest procés i quin suport tindrà de la resta de forces proconsulta és ara per ara una de les incògnites que s’hauran de resoldre al llarg del dia.

Una altra possibilitat és que s’anunciï la convocatòria d’eleccions anticipades en clau plebiscitària. La configuració d’un Parlament de majoria independentista és la carta que vol jugar ERC, que no amaga la decepció amb el pas enrere de Mas. En sortir de la cimera, el líder Oriol Junqueras va tuitejar que el procés participatiu no substituirà la consulta i que l’únic camí és que la cambra catalana faci una declaració d’independència immediata i l’obertura d’un procés constituent. Junqueras deixa clar que l’executiu català “ha imposat un nou escenari que no ha estat pactat”. De tota manera, diu que Esquerra ajudarà el govern perquè s’han d’aprofitar, diu, “les oportunitats per demostrar el caràcter i actitud del Govern espanyol”.

ICV-EUiA també es despenja de la proposta del govern, però no la vol valorar fins a escoltar avui al president. Els ecosocialistes, que ja fa dies que no amaguen els dubtes que la consulta es pogués fer amb garanties democràtiques, veuen amb bons ulls una gran mobilització el 9-N o bé una acció reivindicativa com ara una recollida de signatures massiva que es traslladi a instàncies europees. La CUP ha demanat, per la seva banda, als partits que no actuïn amb tàctica i no renunciïn a la consulta. En el transcurs d’una assemblea davant d’unes 200 persones a la plaça de Sant Jaume, el diputat Quim Arrufat va advertir que la formació no acceptarà processos participatius alternatius ni eleccions plebiscitàries, i exigeix que es torni a la taula de negociacions amb l’objectiu de treure les urnes al carrer el 9-N.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) també s’ha pronunciat a través de les xarxes socials. Des de Brussel·les, Carme Forcadell, que participa en un seminari amb Muriel Casals i Josep Maria Vila d’Abadal, ha fet una piulada al seu compte de Twitter en què fa una crida a mantenir la calma i a escoltar la proposta de Mas. Afegeix que des de l’entitat tenen clar el full de ruta i que el seguiran sense fer un pas enrere. Una voluntat que es farà visible aquest migdia, a dos quarts d’una, quan un grup de voluntaris de l’ANC llegiran a la plaça de Sant Jaume una carta oberta al president de la Generalitat.