Abans que acabi l'any, l'Ajuntament es quedarà els terrenys de la Model, ara propietat de la Generalitat, una operació amb un valor de 15 milions d'euros. Així es va pactar en l'acord per buidar la presó signat divendres passat entre les dues administracions. Els diners, però, no els abonarà el consistori sinó que es descomptaran del que la Generalitat deu a Barcelona. L'Ajuntament preveu eixugar 30 milions més d'aquest deute amb operacions similars que anunciarà demà mateix. Seran en total 45 milions que es restaran dels 164 que la Generalitat debia al consistori a finals d'agost. El calendari pactat preveu que, abans que acabi l'any, el govern català en retornarà uns 36 més amb els diners del fons especial de l'Estat, el FLA. I a principis de l'any vinent preveu pagar-ne 26 més. En l'acord signat NO es posa data de retorn al deute amb les empreses municipals, que la Generalitat, però, preveu pagar entre aquest any i el que ve. A més llarg termini, 10 anys, es compromet també a abonar 21 milions més en concepte d'impostos. El que sí que no recull el calendari pactat és el retorn de 21,8 milions pendents de cobrar per inversions de la llei de barris. Les dues administracions preveuen acordar el pagament d'aquests diners amb l'horitzó 2015-2016.

A finals d’agost, el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament era de 164 milions d’euros. L’acord signat entre les dues administracions actualitza i varia, en part, el calendari que el consistori va anunciar al juliol en el marc de la comissió del deute. El govern català preveu pagar abans que acabi aquest any 36,7 milions d’euros corresponents al deute de 2012 a través dels diners del fons de liquiditat autonòmic (FLA). El calendari pactat inclou restar 45 milions d’euros del deute en base a operacions patrimonials, com ara el canvi de titularitat dels terrenys de la Model. La Generalitat es compromet també a abonar 26,1 milions d’euros del deute dels anys 2012 i 2013 el primer quadrimestre de 2015.

El calendari pactat entre els dues administracions no posa data de retorn als 13,61 milions d’euros que la Generalitat deu a les empreses municipals, tot i que estableix que s’abonarà durant els anys 2014 i 2015 “al ritme habitual de pagament”. L’acord també inclou el pagament de 20,7 milions d’euros en concepte d’impostos en un període de 10 anys amb interessos. Queden fora del calendari pactat els 21,8 milions d’euros que la Generalitat deu a l’Ajuntament per inversions de la llei de barris fetes els anys 2011 i 2012. Les administracions es comprometen, però, a acordar properament un calendari de retorn d’aquests diners per als anys 2015-2016.

Crítiques de l’oposició

Els partits polítics de l’oposició ja han reaccionat a l’acord entre Ajuntament i Generalitat. Jaume Collboni (PSC) acusa Trias de fer de triler amb els diners dels barcelonins i destaca la poca transparència de l’operació. Els socialistes critiquen que en el mandat actual “només es recuperarà un 38% del deute contret” i asseguren que és una mostra de la subordinació municipal: “L’Ajuntament continua fent de banquer a la Generalitat deixant diners a fons perdut”, diu.

Per la seva banda, Javier Mulleras (PP) considera que el pacte de retorn del deute és “una operació de maquillatge i enginyeria financera que oculta el 50% del deute real del govern amb la capital catalana”. Els populars creuen que el deute real duplica els 164 milions d’euros que comptabilitza el govern municipal. Segons els càlculs del PP, el deute “real” a 31 d’agost de 2014 s’enfila fins als 327 milions d’euros.