Associacions de docents i de famílies, entitats socials, partits d’esquerres i sindicats són els impulsors de la iniciativa legislativa popular (ILP) que pretén modificar el sistema educatiu de Catalunya. Entre els canvis que proposa hi ha l’eliminació dels concerts escolars i de totes les taxes perquè l’ensenyament sigui 100% gratuït des de l’escola bressol fins a la universitat. Els promotors tenen ara 120 dies hàbils per aconseguir les 50.000 signatures necessàries perquè la ILP es debati al Parlament.

“Pública, laica, popular, democràtica, inclusiva, coeducadora i en català, de bressol a la universitat”. Aquests són els termes amb què defineix la ILP el model d’escola que persegueix. Per als centres que actualment tenen un concert econòmic amb l’Administració i per als seus docents, es proposa una integració gradual, amb un termini de 10 anys, a la xarxa pública. Els impulsors també volen canviar la Llei d’educació de Catalunya actual (LEC) per “garantir la democràcia interna i la participació efectiva als centres”.

La maquinària de la ILP s’ha posat en marxa amb l’entrega al Parlament de les acreditacions i dels plecs a 250 fedataris, que seran les persones responsables de la recollida de signatures. Entre els promotors hi ha l’Assemblea Groga, l’Assemblea de Docents de Barcelona, l’Associació d’Estudiants Progressistes, sindicats com USTEC-STEs, o partits com EUiA o la CUP.