ANA VALL-LLOSSERA, metge i membre de la Fundació Migra Studium "La dotació que hi ha potser insuficient. L'altre tema és que les nits continuen sense tenir cap assistència sanitària i això deixa una mica en l'aire quin criteri s'ha de derivar els interns que ho requereixen als centres sanitaris que estan a l'abast." JOSEFINA DÍAZ, presidenta de Metges del Món "Tenen gent amb lesions, si la lesió és greu la deriven al clínic, i per problemes psicològics de depressió es mediquen. Els han preguntat per problemes de drogues i han dit que el 85% de la gent que consulta tenen problemes de drogues."

Les doctores que han pogut accedir al centre – una de la Fundació Migra Studium i una altra de Metges del Món – afirmen que el funcionament de la infermeria, en la qual treballa un metge als matins, és correcte però insuficient. Aquesta ha estat la conclusió principal des del punt de vista de l’atenció sanitària al Centre d’Internament d’Estrangers perquè, tenint en compte que hi pot haver fins a 180 interns, el servei mèdic que se’ls dóna pot ser insuficient. La infermeria funciona al matí i a la tarda, però no s’hi pot realitzar cap prova diagnòstica, i això dificulta oferir una atenció adequada a alguns interns. Qualsevol atenció mèdica addicional requereix derivar els pacients al CAP de Manso o bé a l’Hospital Clínic, els dos centres de referència.

L’atenció mèdica durant la nit continua sense entrar en funcionament, un fet que es va denunciar quan es va produir la mort d’un intern l’any passat. Un altre dels problemes habituals són l’aparició de malalties infeccioses com, per exemple, la tuberculosi, que en alguns casos s’ha encomanat entre reclusos. Molts dels interns tenen ferides o contusions com a conseqüència, segons les fonts oficials, de les baralles i agressions que es produeixen entre ells mateixos. A banda d’això, una gran part pren medicaments per tractar quadres d’angoixa i depressió i un 85% han tingut algun tipus de drogodependència. En aquests casos, segons els responsables del CIE, se’ls ofereix l’atenció necessària i el tractament amb metadona si el requereixen.

La visita amb les professionals mèdiques es produeix quan falta una setmana per a l’acte “Encerclem el CIE”, que s’emmarca en una campanya pel tancament d’aquest centre a Barcelona. Diverses entitats han organitzat una protesta el proper 18 d’octubre a les 17 hores per encerclar el centre. Durant l’acte tenen previst organitzar-hi activitats culturals en un ambient festiu que vol reunir unes 2.000 persones, en una mobilització popular de rebuig a aquest tipus d’espais d’internament.