Després de mesos d'especulacions, ara ja sí, les primàries del PSC són cosa de sis. Rocío Martínez-Sampere ha estat l'última a afegir-se a una llista que, amb ella, ja inclou tres noms obertament crítics amb la direcció del partit. És el cas també de Laia Bonet, que demana renovació al PSC sense fer fora a ningú. Clara al·lusió a la crisi pels tres diputats díscols al Parlament. L'advertència més gran l'ha feta, però, Jordi Martí, cap visible a l'Ajuntament, que ha dit que si la direcció els expulsa, abandonarà les primàries. JORDI MARTÍ, precandidat a les primàries del PSC "Jo no puc participar d'un procés de primàries del PSC si alguns dels que en un tema concret pensen com jo, precisament per pensar com jo han estat expulsats". LAIA BONET, precandidata a les primàries del PSC "Escenari que no crec possible, no crec possible. Crec que és completament contradictori amb l'escenari que tenim avui aquí, unes primàries obertes. És hora de sumar i no de restar". ROCÍO MARTÍNEZ-SAMPERE, precandidata a les primàries del PSC "De la mateixa manera que no volem que l'alcalde Trias supediti el projecte d'aquesta ciutat a la Generalitat, no hem de supeditar les primàries als problemes interns del PSC". A diferència d'ells tres, que ho han fet per discrepàncies, Jaume Collboni ha anunciat avui que ha deixat temporalment l'executiva del partit i el càrrec de portaveu, fet indispensable per a les primàries. Una de les fins ara cares més visibles del PSC, no ha volgut entrar a valorar-ne la crisi interna. JAUME COLLBONI, precandidat a les primàries del PSC "A mi em preocupa la situació del meu partit, però em preocupa molt més els ciutadans que tenen problemes econòmics". Completen la llista de precandidats el metge i militant Manel Fernández i l'actual regidora Carmen Andrés, que també han fet una crida a la regeneració dels socialistes des de les bases del partit. CARMEN ANDRÉS, precandidata a les primàries del PSC "Hem de fer les coses d'una manera diferent. Els nostres lideratges s'han de construir fora de les lògiques del partit". MANEL FERNÁNDEZ, precandidat a les primàries del PSC "Les primàries són una oportunitat per recuperar els origens del nostre partit que necessita canvis profunds". Els sis precandidats tenen temps ara fins a l'1 de març per recollir el suport necessari d'uns 150 militants i d'un miler de ciutadans de fora del partit. Uns avals que els han de permetre ser proclamats, finalment, candidats a les primàries. Us ho ha explicat des de la seu del PSC de Barcelona, Marc Garcia.

Els sis precandidats han formalitzat aquest dilluns que opten a ser el candidat a l’alcaldia de Barcelona. Ho han fet a la seu barcelonina del PSC. L’encarregada de rebre’ls ha estat la coordinadora de la comissió de primàries, Lourdes Muñoz, que ha destacat la igualtat d’oportunitats dels sis aspirants i assegura que el partit llança un missatge a la ciutadania que aposta “per una nova forma de fer política i la regeneració democràtica”.

El debat sobre les possibles sancions que puguin rebre els tres diputats al Parlament que van trencar la disciplina de vot, Elena, Geli i Ventura, ha planat sobre els candidats. Jordi Martí ha assegurat que renunciaria a les primàries en cas que el partit expulsés els tres diputats i Laia Bonet ha dit que era un escenari que no veia possible, ja que una hipotètica expulsió seria contradictòria amb un procés que crida els ciutadans a participar.

Jaume Collboni ha admès que li preocupa el debat intern sobre el PSC, però que l’inquieten més les conseqüències socials que està comportant la crisi als barcelonins. Carmen Andrés s’ha mostrat partidària d’esgotar totes les vies de diàleg entre la direcció i els tres diputats. De la seva banda, Rocío Martínez-Sampere ha demanat no supeditar les primàries al debat sobre els diputats crítics. Manuel Fernández assegura que les primàries són una bona oportunitat per recuperar els orígens del partit.

Els sis aspirants tenen fins a l’1 de març per recollir els avals; el dia 8 es proclamaran oficialment les candidatures i el 10 de març comença la campanya electoral d’uns comicis que seran el 29 de març i, si calgués una segona volta, aquesta es faria el 5 d’abril.