El debat aquest matí al Parlament ha tingut posicions clarament confrontades. Marta Rovira, d’ERC, ha afirmat que “tenim plena i absoluta legitimitat democràtica per fer aquest pas”. I ha afegit que “no és lògic que els que tenen por de no guanyar un referèndum el vulguin prohibir”. Segons Rovira, “estem defensant la via pactada i donant una oportunitat al Govern espanyol perquè accepti un acord. I volem arribar-hi mitjançant el diàleg”. Per la seva banda, la portaveu ecosocialista, Dolors Camats, ha dit que “el PP és el partit de la involució” i que “el PSC continua cec del que passa a Catalunya”. I ha recordat que el que es vol és “donar forma legal al diàleg que el Govern espanyol nega”.

Quim Arrufat ha assegurat que el que és rellevant del ple no és que la CUP s’hagi abstingui, sinó “el rebuig del PSC al dret d’autodeterminació, un principi que preveien una majoria de partits catalans que formaven part de l’Assemblea de Catalunya durant el franquisme tardà i al qual s’ha acabat renunciant després del pacte constitucional”. I en aquests sentit ha conclòs que “el marc institucional mai no ens l’hem cregut, ha estat un error de 35 anys aguantar l’Estat espanyol”. Arrufat ha criticat que s’apel·li als sentiments de catalans provinents d’altres territoris, una actitud “racista”, ha dit, “perquè suposa discriminar uns ciutadans per la seva procedència”.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha assegurat que el que es planteja “fa més difícil la celebració de la consulta”. Assegura que el grup vol una profunda reforma de la Constitució espanyola per augmentar l’autogovern de Catalunya, lluny, doncs, de l'”immobisme petrificat del PP”, però també de l’aposta independentista de nacionalistes i republicans. “La via federal no és senzilla però comença a fer camí”, ha subratllat.

La líder popular, Alícia Sánchez-Camacho, ha reclamat “realisme, responsabilitat i seny”, ha afirmat que el debat sobiranista és “antiquat i frustrant”, i que una hipotètica independència suposaria “un retrocés i un perjudici de la nostra història contemporània”. Per Albert Rivera, de Ciutadans, el que es vol és “escalfar la societat catalana” mitjançant “focs artificials”. Ho ha qualificat tot plegat d'”autogol com el de l’Estatut”.

El debat l’ha tancat Jordi Turull, de CiU. Ha dit que el pas que es fa és el més important per a Catalunya dels darrers 300 anys. Ha lamentat que s’hagi menystingut a Espanya el debat que hi havia aquí. “Se’ns nega el dret a existir com a país”, ha assegurat. I ha demanat al PSC que voti “a favor d’allò a què es van comprometre”. I ha acabat dient que “els catalans volen votar i decidir, i tinguin per segur que els catalans votaran i decidiran”.

Després de la votació, en la qual tres diputats socialistes han votat “sí”, aquests han explicat les raons per fer-ho als faristols del Parlament. Per Joan Ignasi Elena, “no ha estat decisió fàcil”, en què s’ha tingut en compte raons diverses, i entre les quals, que “el PSC es va presentar a les eleccions defensant el dret a decidir”. Ha dit que els tres (ell, Geli i Ventura) han votat “a consciència” allò que “representa més i millor el conjunt de l’electoral i de l’espai socialista”. Geli ha estat igualment contundent: “He mamat, sóc i seré socialista” i ha justificat el seu vot favorable per defensar el pluralisme del PSC i “per fidelitat al poble de Catalunya”. Ha afegit que “se’ns pot acusar de trencar la unitat però nosaltres creiem que som genuïnament fidels al socialisme”.

Immediatament després, Maurici Lucena ha afirmat al mateix Parlament que el partit els demanarà que facin entrega de l’acta de diputat “pel seu lamentable poc esperit d’equip”.

En la votació tampoc no hi ha participat Àngel Ros, que va anunciar ahir la renúncia a l’escó de diputat al Parlament per no trencar la disciplina de vot. Tampoc no hi ha participat un diputat del PP per malaltia.

La diputada Rocío Martínez-Sampere ha anunciat pocs minuts abans de la votació que no trencaria la disciplina de vot del grup tot i no estar-hi d’acord. Ha explicat, però, que renunciava al seu càrrec a l’executiva del partit.