Entre els 50 signants de la carta hi ha el senador del PNB Iñaki Anasagasti, el periodista Lluís Permanyer, els escriptors Isabel Clara-Simó i Matthew Tree, l’actriu Montserrat Carulla o l’exregidor barceloní Agustí Soler. Consideren que la filla del rei no compleix amb “el reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament pel qual es concedeix la Medalla d’Or” i no ha destacat “pels seus extraordinaris mèrits personals o per prestar serveis rellevants a la ciutat”. La missiva destaca que l’actitud de la infanta és “un dels màxims exemples d’immoralitat, corrupció i nepotisme” a escala internacional. Per tot plegat demanen “la retirada immediata” de la distinció, lliurada el 22 de setembre de l’any 1997.

En l’acte d’entrega de la Medalla, Cristina de Borbó, acompanyada d’Iñaki Urdangarin, va afirmar que se sentia “senzillament ciutadana de Barcelona” i molt “integrada amb total normalitat en l’esdevenir diari d’aquesta ciutat”. L’encarregat de lliurar-li el guardó, Pascual Maragall, va destacar que la infanta representava “el caràcter de la ciutat”.

Aquest mateix divendres, el president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha reclamat en un comunicat que el govern municipal “iniciï els tràmits per retirar la Medalla d’Or de la ciutat a la infanta Cristina”. Gomà considera que Cristina de Borbó és “una pretesa col·laboradora en una trama delictiva”, en referència al cas Noós, i, per tant, argumenta que no representa adequadament la ciutat. En aquest sentit, s’ha sumat a la petició que han fet una cinquantena de representants de la societat civil.

La revocació

Segons el Reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament de Barcelona, “les medalles i els títols podran ser revocats si les persones que en són titulars fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió”. En el cas de la Medalla d’Or, és atorgada per acord del Plenari del Consell Municipal i, segons el reglament, la revocació l’hauria de decidir aquest mateix òrgan, amb la tramitació d’un expedient administratiu. El guardó, de caràcter vitalici, és la màxima distinció de l’Ajuntament de Barcelona.