Després de mesos d'especulacions, ara ja sí, les primàries del PSC són cosa de sis. Rocío Martínez-Sampere ha estat l'última a afegir-se a una llista que, amb ella, ja inclou tres noms obertament crítics amb la direcció del partit. És el cas també de Laia Bonet, que demana renovació al PSC sense fer fora a ningú. Clara al·lusió a la crisi pels tres diputats díscols al Parlament. L'advertència més gran l'ha feta, però, Jordi Martí, cap visible a l'Ajuntament, que ha dit que si la direcció els expulsa, abandonarà les primàries. JORDI MARTÍ, precandidat a les primàries del PSC "Jo no puc participar d'un procés de primàries del PSC si alguns dels que en un tema concret pensen com jo, precisament per pensar com jo han estat expulsats". LAIA BONET, precandidata a les primàries del PSC "Escenari que no crec possible, no crec possible. Crec que és completament contradictori amb l'escenari que tenim avui aquí, unes primàries obertes. És hora de sumar i no de restar". ROCÍO MARTÍNEZ-SAMPERE, precandidata a les primàries del PSC "De la mateixa manera que no volem que l'alcalde Trias supediti el projecte d'aquesta ciutat a la Generalitat, no hem de supeditar les primàries als problemes interns del PSC". A diferència d'ells tres, que ho han fet per discrepàncies, Jaume Collboni ha anunciat avui que ha deixat temporalment l'executiva del partit i el càrrec de portaveu, fet indispensable per a les primàries. Una de les fins ara cares més visibles del PSC, no ha volgut entrar a valorar-ne la crisi interna. JAUME COLLBONI, precandidat a les primàries del PSC "A mi em preocupa la situació del meu partit, però em preocupa molt més els ciutadans que tenen problemes econòmics". Completen la llista de precandidats el metge i militant Manel Fernández i l'actual regidora Carmen Andrés, que també han fet una crida a la regeneració dels socialistes des de les bases del partit. CARMEN ANDRÉS, precandidata a les primàries del PSC "Hem de fer les coses d'una manera diferent. Els nostres lideratges s'han de construir fora de les lògiques del partit". MANEL FERNÁNDEZ, precandidat a les primàries del PSC "Les primàries són una oportunitat per recuperar els origens del nostre partit que necessita canvis profunds". Els sis precandidats tenen temps ara fins a l'1 de març per recollir el suport necessari d'uns 150 militants i d'un miler de ciutadans de fora del partit. Uns avals que els han de permetre ser proclamats, finalment, candidats a les primàries. Us ho ha explicat des de la seu del PSC de Barcelona, Marc Garcia.

“Si hi ha una sola expulsió no em presentaré a les primàries. Impossible”, diu Jordi Martí en un comunicat en què assegura que l’amenaça d’expulsió dels tres diputats pot engegar el procés de primàries “en orris”. L’actual president del Grup Municipal defineix la situació actual al partit de “boira baixa” i exigeix “serenitat en els temps convulsos”. En espera del que pugui decidir aquest dilluns el PSC al si de la Comissió de Garanties, Jordi Martí ha convocat un acte per presentar la candidatura. La comissió ha de dir què passa amb els tres diputats que dijous van desobeir la consigna de votar no al plenari en què es demanava sol·licitar a l’Estat el traspàs de competències per poder organitzar la consulta. No és la primera vegada que Martí es desmarcade les directrius del partit, sempre en votacions sobre el dret a decidir. De fet va ser un dels més de 100 socialistes que van signar el manifest de suport als tres diputats díscols.

Martí no és l’únic front amb què haurà de lluitar la directiva del PSC. Les diputades Laia Bonet i Rocío Martínez-Sampere també han deixat clar què pensen sobre el dret a decidir. Bonet va anunciar dijous passat que abandonava l’executiva del PSC per desvincular-se de la posició de la direcció. En un article que publica aquest dilluns ‘El Periódico’, Bonet confirma que ha formalitzat la participació a les primàries i no s’estalvia crítiques amb la situació que viu el PSC, de qui diu que “ha mostrat totes les limitacions per comprendre i entendre els canvis profunds que ha experimentat la societat catalana”. Bonet escriu que el PSC “ja no s’assembla al partit que es necessita per seguir servint als interessos de la majoria del país en la defensa de la justícia social i la nació”. La candidata diu que l’ofensiva contra els diputats díscols “és intolerable”, i conclou que el PSC es pot convertir en un “partit estèril i buit”. En aquest context, Laia Bonet defensa que les primàries poden obrir un nou horitzó per “canviar el PSC i reconstruir l’espai progressista i d’esquerres”.

Qui sí que va optar per acatar l’ordre de la direcció socialista va ser una altra de les precandidates a liderar el PSC Barcelona, Rocío Martínez-Sampere qui, això sí, també ha decidit abandonar l’executiva, però com a pas previ per concórrer a les primàries. Tots ells, juntament amb Carmen Andrés, Jaume Collboni i el militant Manel Fernández  inicien aquest dilluns la cursa per ser candidats a les municipals de 2015. Durant 20 dies recolliran els avals necessaris. La proclamació dels candidats es farà el 8 de març i dos dies després arrencarà la campanya, que durarà tres setmanes. El dissabte 29 de març es faran les eleccions primàries. Si el més votat no obté el 40% dels suports o no supera en 10 punts el segon, hi haurà una segona volta una setmana després, el 5 d’abril.