Després d’uns dies de pressió màxima i negociacions intenses en el si del grup parlamentari socialista al Parlament de Catalunya, avui la cambra ha aprovat demanar al Congrés la transferència de les competències per convocar referèndums i poder organitzar així una consulta sobiranista d’acord amb la legalitat espanyola. Entre els 87 diputats que hi han votat a favor, n’hi ha tres de socialistes: Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura. La resta del grup ho ha fet en contra, inclosa la diputada Rocío Martínez-Sampere, que en el seu blog argumenta que ha lluitat fins a l’últim minut per una abstenció que mantingués la unitat del grup.

El trencament de la disciplina de vot per part d’aquests tres diputats “díscols” obre definitivament la porta al trencament del PSC: aquest mateix dijous, més de 120 dirigents i exdirigents del partit han fet pública una ‘Crida socialista pel referèndum’ que reivindica obertament el suport del PSC a la consulta. Diuen que, a més de respectar el seu propi programa electoral, el partit hauria de ser fidel a les arrels catalanistes. Atesa aquesta “posició inacceptable i antidemocràtica”, els signants del manifest criden a redreçar l’espai socialista i treballar “per la construcció d’una alternativa catalana d’esquerres capaç de donar la resposta deguda a la involució democràtica, econòmica i social actual”. Proclamen “l’esgotament del pacte constitucional” entre Catalunya i l’Estat i asseguren que “la independència pot ser una sortida però no necessàriament l’única possible a la crisi actual”.

Entre els 122 primers signants (la crida és oberta) hi ha, a més dels exconsellers esmentats, l’eurodiputada Maria Badia; els exdiputats Daniel Font i Antoni Comín; l’alcalde de Flix, Marc Mur; els exalcaldes de Terrassa Manuel Royes i de Reus,,Lluís Miquel Pérez; i membres del moviment crític Avancem, com Jordi del Río, Santi Lapeira o Fabián Mohedano. També s’hi ha sumat el president del grup municipal socialista, Jordi Martí i Grau, que també ha expressat el seu suport personal als diputats díscols a través de Twitter.

L’exdiputada Laia Bonet, ara candidata a les primàries per escollir el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, també ha signat el manifest. Bonet ha explicat per Twitter i amb un post en el seu blog que, si avui hagués estat diputada, també hauria votat que sí; que no acceptarà entrar al Parlament per ocupar cap plaça que puguin deixar lliure els diputats “díscols” si són expulsats del grup parlamentari; i que dimiteix del seu càrrec a l’executiva del PSC.

 

Altres precandidats a les primàries socialistes per escollir el candidat a l’alcaldia de Barcelona, com Jaume Collboni o Albert Soler, no han volgut entrar en el debat de la qüestió i, fins al moment, no han piulat res avui als seus comptes de Twitter.

Altres dirigents de la federació barcelonina del PSC també figuren entre els signants del manifest, com Éric Gómez, exprimer secretari del PSC de Sant Andreu; o militants històrics com Jordi Casanova, Andreu Raya, Francesc Freixa o Francesc Osan.