Ernest Maragall ha estat un dels protagonistes de la setmana, però al ple de novembre a l’Ajuntament de Barcelona no se l’ha sentit. El canvi de vot per facilitar l’aprovació del pressupost del 2022 al desembre, que el líder d’ERC va anunciar dilluns, ha marcat l’actualitat municipal de la setmana, però ha passat gairebé desapercebut en el plenari pel silenci de Maragall, que ha evitat el cara a cara amb l’alcaldessa, Ada Colau, tot i els missatges creuats que s’han llançat aquests dies.

Tot i això, la sessió ha estat plena de gestos per rebaixar la tensió que el gir de guió en el pressupost va generar entre ERC i Barcelona en Comú. El gest més destacat: cap dels dos partits ha entrat al cos a cos durant les intervencions. L’exemple més evident ha estat en la pregunta que el republicà Miquel Puig ha fet a Colau sobre a què destinaran els 153 M € dels fons europeus que recull el pressupost. A la resposta de l’alcaldessa, cap retret (ni menció al pressupost).

La salutació de Collboni a Maragall

Ernest Maragall Jaume Collboni
Jaume Collboni (PSC) ha encaixat la mà a Ernest Maragall (ERC) a l’inici del plenari

Malgrat el paper discret del líder d’ERC al plenari, abans de començar la sessió, s’ha produït una imatge destacada: l’encaixada de mans entre el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el mateix Ernest Maragall. La salutació ha estat aparentment fortuïta, ja que el socialista ha anat a parlar amb Eva Parera (de Barcelona pel Canvi, que va permetre que el pressupost superés el primer tràmit en comissió), que seu just al costat dels republicans.

Just en aquest moment, i quan Collboni ja havia acabat de conversar amb Parera, Ernest Maragall ha entrat sol al saló de plens i s’ha assegut al seu escó. Això ha propiciat la salutació entre el republicà, Collboni i també el tinent d’alcalde socialista Albert Batlle. Durant el ple, Collboni ha fet referència a la negativa de Maragall de negociar el pressupost malgrat facilitar-ne l’aprovació i ha demanat que es pugui parlar d’altres temes amb ERC.