El lloguer d’habitacions turístiques ha fet evident, un cop més, les discrepàncies entre els dos socis de govern a Barcelona en aquest tema, ara en el ple de novembre. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha defensat “una regulació restrictiva, no una prohibició”, mentre que la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) ha apostat per mantenir la prohibició en lloguers inferiors a un mes per evitar “la barra lliure”.

El debat l’ha propiciat al ple Barcelona pel Canvi, amb una proposta a favor de regular el lloguer d’habitacions que s’ha aprovat amb els vots del PSC, Junts, Ciutadans i el PP, mentre que BComú i ERC hi han votat en contra. Collboni, però, ha anunciat el seu posicionament sobre les llars compartides en un debat previ en què ni l’alcaldessa ni la tinenta d’alcalde Janet Sanz no eren a la sala de plens.

Estem a favor de les llars compartides; hi haurà una regulació restrictiva però no una prohibició
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde

El primer tinent d’alcalde també ha avisat que la modificació del Pla d’allotjaments turístics, que està pendent de l’aprovació definitiva, no defensarà el decreixement: “Volem que tornin els turistes”. Al seu torn, Janet Sanz ha recordat que el lloguer d’habitacions ja està regulat i es permet per a períodes superiors a un mes (ho recull la modificació del PEUAT aprovada de forma inicial).

Barcelona no necessita una explosió d’habitacions turístiques. Ni presses ni pressions perquè porten a una mala regulació
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Pel que fa als altres grups, Eva Baró (ERC) ha defensat la regulació del lloguer d’habitacions, però s’ha mostrat crítica amb “l’ús turístic intensiu” en pisos i habitacions que “cada cop és més evident”. Des de Junts, Jordi Martí ha demanat una regulació consensuada amb el sector i defugir la prohibició. Celestino Corbacho (Cs) ha demanat no condemnar 6.000 famílies que necessiten aquests ingressos a la prohibició “només per prohibir”.

El popular Óscar Ramírez també ha apostat per la regulació d’aquesta activitat i no la prohibició. La líder de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, ha demanat no confondre el lloguer d’habitacions amb els pisos turístics. “Prohibir no és regular”, ha criticat Parera, que ha instat el govern a “corregir una injustícia” amb una altra ordenança.