El manifest, que des de l’estiu passat han signat més de 16.000 persones arreu d’Espanya, defensa una ciutadania comuna a tot l’estat i demana la implicació de polítics i ciutadans per frenar el procés sobiranista que impulsa la consulta participativa d’aquest diumenge. Diu que fins ara l’Estat no ha donat a aquest “desafiament secessionista” la resposta que es mereix i també li reclama que faci servir la llei per fer-hi front.

Al final de l’acte, un grup d’independentistes bascos han accedit a la plaça de Sant Jaume amb “ikurriñes” per escridassar els participants a la concentració unionista, que els han respost cridant “assassins!”. S’han viscut moments de tensió entre uns i altres, fet que ha provocat l’actuació de dues dotacions dels Mossos d’Esquadra per mantenir-los separats.

La convocatòria s’ha repetit en moltes altres ciutats espanyoles, amb menys participació. A Girona ha llegit el manifest la historiadora Cayetana Álvarez de Toledo, una de les seves impulsores. A Vitòria ho ha fet el president de Vox, Santiago Abascal; a Sant Sebastià, el filòsof Fernando Savater; a Madrid, l’exsecretari general de CCOO, José María Fidalgo; a la Corunya, l’exalcalde socialista Francisco Vázquez.