CARME FORCADELL, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana "No tenim por. No ens espantaran. No hem arribat fins aquí per espantar-nos. Venim de lluny i arribarem encara més lluny. I el diumenge votarem amb dignitat, amb serenitat, amb civisme i amb coratge. Votarem contra l'Estat espanyol, en contra de l'Estat espanyol que no vol que ho fem, però ho farem amb la nostra força, la força de la gent." MURIEL CASALS, presidenta d'Òmnium Cultural "Ha arribat el dia. Hi hem de ser tots. Fem d'aquest 9 de novembre un punt de no retorn. Votarem. Votarem per dignitat, votarem perquè som demòcrates, votarem perquè som sobirans."

L’enderrocament d’un mur simbòlic ha donat el punt d’inici a l’acte, que ha seguit amb la lectura del manifest “Let catalans vote” a càrrec de l’actriu Carme Sansa, en què s’ha demanat que Catalunya pugui votar per decidir el seu futur. Tot seguit ha pujat a l’escenari Natalie McGarry, representant de la campanya “Yes Scotland”, que ha donat suport explícit al procés de participació del 9-N.

Després hi ha hagut parlaments de diversos representants de la societat catalana: el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, l’escriptora Sílvia Soler, la restauradora Ada Parellada, una professora, un advocat que ha clamat contra la corrupció, un jove enginyer, un jubilat que ha demanat als pensionistes que no pateixin per la seva pensió… També la representant de l’associació Súmate, que ha anunciat: “No soy independentista, pero votaré “sí-sí” porque es una oportunidad”.

Un cop han pujat a l’escenari els representants de tots els partits que donen suport a la consulta, ha intervingut el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que ha assegurat que diumenge bona part dels catalans aniran a votar plegats i amb tranquil·litat. Han clos l’acte els parlaments de Muriel Casals i Carme Forcadell, presidentes d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.

Casals ha agraït la tasca de tots els voluntaris que han fet possible aquesta campanya i faran possible diumenge el procés participatiu. La presidenta d’Òmnium ha dit que “els ciutadans d’aquest país hem estat empenyent cap a un futur lliure, i ho hem fet sempre amb un somriure als llavis, oferint-nos a cada moment per al que calgués”. Muriel Casals ha assegurat que aquest diumenge “un acte sense validesa jurídica tindrà conseqüències polítiques i es convertirà, als ulls del món, en la mostra de la dignitat de tot un país”. La presidenta d’Òmnium ha evitat el triomfalisme: “Encara no hi ha res guanyat, però tot està per guanyar”, ha dit.

Forcadell ha arrencat el seu discurs assegurant que “diumenge, tots els demòcrates de Catalunya votarem”, perquè “cap tribunal pot decidir el nostre futur”. Ha encadenat diverses proclames, com ara que “ningú no ens pot negar el dret a vot” o que “no volem que ens converteixin en súbdits perquè som ciutadans”. La presidenta de l’ANC ha agraït el suport de tothom que diumenge vagi a votar “sí-no”, perquè és una mostra del fet que es vol un canvi, i també l’opció dels que votin “no-no”, perquè “ens ajuden a millorar”. Però ha demanat a tothom que voti “sí-sí”, perquè “no volem ser més independentistes, volem ser independents”. Forcadell ha acabat dient: “Diumenge demostrarem que ja hem guanyat, perquè ben aviat Catalunya serà un país lliure i independent”.

L’acte ha acabat amb la cançó “Catalunya és poderosa”, de Peret. Amb les quatre columnes de Puig i Cadafalch il·luminades de vermell com si fossin una senyera, sobre la Font Màgica i el Palau Nacional tenyits de groc, al final el blau de l’estelada l’ha posat la pirotècnia.