ARTUR MAS, president de la Generalitat "Si ens diuen que no, diran que no a una llei, però aquest no no podrà aturar la voluntat del poble de Catalunya. I això perquè en aquest moment hi ha una gran estructura de país que no hi va ser tant en aquests darrers 100 anys, i és l'estructura social."

Justament aquest diumenge fa 100 anys que es va constituir la Mancomunitat de Catalunya i Enric Prat de la Riba en va ser escollit el primer president. Per commemorar l’efemèride, s’ha celebrat un acte solemne al Palau de la Generalitat que, en definitiva, ha estat un homenatge a la institució que va aconseguir recuperar l’autogovern català després de dos segles i que va significar el renaixement polític del país.

Precisament el president Artur Mas ha recordat que la Catalunya d’avui respon a aquells dos grans moments: “Som fills de 1714 i de la pèrdua dels nostres drets i llibertats, però també som fills de 1914, que va ser el primer intent seriós de recuperació d’algun grau del nostre autogovern.”

L’acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i pels quatre presidents de les diputacions catalanes. També hi ha assistit la plana major del govern i els expresidents Jordi Pujol i José Montilla. La celebració, conduïda per l’actriu Clara Segura, ha tingut actuacions musicals per part de l’Orfeó Gracienc i la soprano Buia Reixach, i també una lectura de citacions d’Enric Prat de la Riba amb la veu dels actors Carles Martínez i Mireia Vellvehí.

El “no” del 8 d’abril al Congrés

En el discurs de clausura, Mas ha reivindicat la tasca de la Mancomunitat i del món local, però també s’ha referit a la cita d’aquest dimarts al Congrés dels Diputats, on tres parlamentaris demanaran la transferència de competències perquè es pugui celebrar la consulta. El president, que ja s’ha avançat a la probable negativa de parlament espanyol, ha sentenciat que “si ens diuen que no, diran que no a una llei, però no podran aturar la voluntat del poble de Catalunya”. Això sí, ha assegurat que els tres diputats hi aniran amb “el to d’entesa i de pacte” que ha caracteritzat sempre els catalans.

Mas ha afegit que, com a president, dóna garanties que “la voluntat del poble s’expressarà sempre com fins ara, de manera constructiva però amb mobilització” i ha afegit que el què està passant a Catalunya “no és la dèria d’uns pocs dirigents, sinó la voluntat de molts”. Una voluntat, ha dit, que cal canalitzar a través de les institucions.