Plaça cèntrica de Medellín en plena ebullició un dissabte a la tarda. Entre les escultures de Botero, artista que dóna nom a l'espai, el trànsit de vianants és un no parar enmig de nombrosos venedors ambulants. Els seus habitants no amaguen que amb la foscor hi afloren les cares menys amables de la ciutat, com la prostitució i la inseguretat. Rostres com els que ensenya el llibre 'Medellín que estás en el cielo' amb imatges punyents d'un fotògraf barceloní i textos d’un escriptor local que relaten els reptes pendents de la ciutat. El llibre, editat per l'Ajuntament de Barcelona, vol plasmar en paper la col·laboració estreta que ha mantingut amb Medellín des del 2006. En la mateixa presentació, els alcaldes de les dues ciutats van signar un acord que amplia el compromís per intervenir al centre històric i assessorar Medellín en la transformació del paisatge urbà. Canvis que ja s'han anat abordant els últims anys i que els autors del llibre admeten que han rentat una mica la cara a una ciutat en el passat associada a la violència. HÉCTOR ABAD, escriptor "Hoy en día no es un cielo como dice el libro, pero tampoco es un infierno, digamos que estamos en un pugatorio, y el purgatorio tiene de bueno que uno tiene la esperanza de salir de él, por lo menos". PEPE NAVARRO, fotògraf "Es mou entre la llum i la tenebra, a vegades la llum sembla que guanya la tenebra, i a vegades la vella tenebra es torna a imposar, i aleshores hi ha aquells moments de por perquè la ciutat torna a patir l'atac de la violència, la incertesa, la por dels ciutadans". Els mateixos autors reconeixen que aquest no és un llibre per a turistes perquè conté tot el que una ciutat voldria amagar. Una obra dura com asseguren que també ho és la ciutat.

El llibre ‘Medellín que estás en el cielo’ mostra la ciutat a través dels rostres dels seus habitants. S’hi veuen amb cruesa els reptes pendents en la regeneració d’aquesta ciutat. El llibre té el pròleg dels alcaldes de les dues ciutats. El text del de Medellín, Aníbal Gaviria, expressa la voluntat del govern de la ciutat colombiana de no defugir els reptes i la lluita per l’equitat social.

A banda de presentar el llibre, ahir es va signar una addenda a l’acord de cooperació vigent entre les dues ciutats. Es consolida el compromís de Barcelona per ajudar a intervenir en el centre històric de Medellín i assessorar la ciutat en el paisatge urbà amb projectes de recuperació d’edificis. Medellín vol crear una mena d’agència inspirada en l’Institut del Paisatge Urbà de Barcelona. L’acord també inclou informació i assessorament a Medellín en l’àmbit de les “smart cities” i la innovació urbana.