L'arribada en helicòpter del president Artur Mas, Núria de Gispert i altres diputats al Parlament el 15 de juny de 2011 va ser un fet excepcional. Avui el president, que ha declarat per videoconferència des del Palau de la Generalitat, ho ha justificat per la situació extrema que es va viure. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Lo que es absolutamente excepcional es bloquear el acceso al Parlament para todos los diputados. Esto yo no lo había visto nunca. [...] Tenían una actitud violenta, porque había golpes en el coche, se intentó abrir un par de veces la puerta donde yo estaba, pero el cierre era centralizado y no se pudo hacer eso. Pero había ciertamente una actitud de violencia. Pel que fa al dispositiu de seguretat, Mas ha dit que era competència del Departament d'Interior i que suposa que van prendre mesures excepcionals per garantir que els diputats poguessin arribar a la cambra. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Yo, de hecho, solamente pedí dos coses: lo más importante, que no hubiera daños ni lesiones a nadie, esto era fundamental. Y, a ser posible, que la presidenta del Parlament y yo mismo pudiéramos llegar a tiempo, para que quedara claro que el Parlament de Catalunya, en su máxima representación, estaba en funcionamiento." També des del seu despatx i per videoconferencia, ha declarat el conseller de Territori Santi Vila, que ha dit que no va rebre cap agressió, però sí insults. SANTI VILA, conseller de Territori i Sostenibilitat "No me agredieron pero sí que nos insultaron, nos tiraron agua i nos escupieron." Altres testimonis i diputats han anat a declarar des del Tribunal Superior de Justícia, on ha tornat a haver-hi una concentració en suport als acusats. Jordi Turull ha esquivat els manifestants entrant per una porta lateral, mentre que Ernest Maragall sí que ha estat escridassat. Maragall ha dit que li sembla desmesurat que els fets d'aquell dia s'estiguin jutjant per la via penal. ERNEST MARAGALL, diputat del PSC al Parlament el 2011 "És gairebé un cert escàndol que es demanin 3 anys de presó per allò amb l'evident impunitat amb què succeeixen altres tipus de comportaments per part de responsables públics." També ha parlat el llavors membre d'Acampada Bcn, Ibai Arbide, que ha assegurat que els indigants en cap moment van voler impedir l'activitat al parlament de Catalunya. IBAI ARBIDE, membre d'Acampada BCN al 2011 "En ningún momento hubo la intención de impedir el accesso de los diputados, ni de impedir el funcionamiento del Parlamento." La declaració de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que també havia de parlar avui s'ha ajornat fins al 25 d'abril per una baixa mèdica.

Artur Mas ha declarat com a testimoni en el judici pel setge al Parlament. El president de la Generalitat ho ha fet per videoconferència i en castellà “per evitar problemes de matís en la traducció”. Mas ha explicat que un grup de manifestants va atacar amb actitud violenta el cotxe oficial amb què es dirigia a l’hemicicle. Ha explicat que van colpejar el vehicle i que van intentar obrir la porta del seu costat.

Davant l’excepcionalitat de la situació que es va viure a les portes del Parlament el 15 de juny de 2011, Artur Mas ha justificat que s’utilitzés com a recurs extrem l’helicòpter per accedir a la cambra. El president de la Generalitat ha explicat que va demanar als responsables de seguretat que no hi haguessin lesionats i que la sessió parlamentària es pogués fer amb la “major normalitat possible”.

Aquest dijous també ha testificat el conseller de Territori, Santi Vila. Des del seu despatx, Vila ha explicat que no va rebre cap agressió, però sí molts insults i que va arribar a tenir por. També ha donat la seva versió dels fets el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull.

L’exdiputat socialista Ernest Maragall, en canvi, ha declarat que no es va sentir agredit aquell dia. A la sortida del Tribunal Superior de Justícia, des d’on ha declarat per videoconferència, ha dit que li sembla desmesurat que els fets d’aquell dia s’estiguin jutjant per la via penal.

Aquest dilluns va començar el judici contra 19 acusats pel setge al Parlament. La pròxima sessió serà el 25 d’abril. Hi declararà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.