Per a Albiol, l’acte al Pati dels Tarongers és una escenificació, “una gran obra de teatre amb decorat de cartró pedra”. El líder dels populars creu que fins que no es faci la convocatòria del referèndum “ningú pot prendre seriosament” al govern de la Generalitat i ha demanat a Carles Puigdemont que convoqui eleccions al Parlament perquè els catalanes “no hem de suportar més el descrèdit de les institucions”.

Ciutadans remarca que el referèndum no es farà. El president del partit, Albert Rivera, considera que es tracta “d’un altre dia històric que es converteix en la crònica d’un fracàs” i lamenta que “aquesta pel·lícula ja l’hem vist, és la del 9 de novembre amb una altra data i amb el mateix objectiu de fingir un referèndum”. La formació taronja també demana a Puigdemont que convoqui eleccions. Per això, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, considera que “l’única cosa bona de l’anunci d’avui és que estem més a prop de tenir unes eleccions i posar fi a aquest procés esgotat i esgotador”.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha remarcat que l’anunci de la data i la pregunta “no condueix a res” i ha insistit que “el referèndum no se celebrarà”, ja que la Generalitat no té competències per fer-ho. Segons el líder dels socialistes, ara comença “una nova etapa en aquest camí que no porta enlloc”. També ha lamentat que “no hi hagi diàleg” entre els dos governs per arribar a una solució i ha reiterat que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya ha de venir d’un “canvi de majories” i una reforma de la Constitució que “reconegui el caràcter plurinacional de l’estat”.

Tampoc no estan satisfets a Catalunya Sí que es Pot ja que també creuen que tot plegat ha estat “una escenificació política sense contingut”.  El portaveu de la formació al Parlament, Joan Coscubiela, ha explicat que el govern “té tot el dret del món a fer actes publicitaris de consum intern per fer veure que fan coses però el que la societat catalana necessitem és que el govern presenti la norma que ha de donar cobertura al referèndum”. Sense aquesta llei, Coscubiela considera que s’està començant la casa per la teulada i remarca que sense la norma, “tot és fum”.

Les formacions independentistes, satisfetes

Per part de la CUP, la diputada Gabriela Serra ha remarcat que “finalment estem on havíem d’estar: un referèndum unilateral”. Serra valora també que s’ha escollit una pregunta molt clara que no dona peu a cap dubte que una Catalunya independent no vol ser una monarquia. També ha aplaudit la data triada per celebrar la votació.

Des de Junts pel Sí, Jordi Turull creu que és l’hora d’activar-se: “Ara gas a Fons, a votar i a guanyar”. El president del grup parlamentari considera que els propers passos són iniciar la campanya pel sí i avançar en les decisions relacionades amb la llei de transitorietat jurídica.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha aplaudit que el partits independentistes han “complert el seu compromís” i han anunciat la data i la pregunta d’un referèndum que “ho canviarà tot”. En un comunicat, l’entitat ha destacat que en els quatre mesos que queden fins a l’1 d’octubre, “serà tan important defensar la democràcia que ens volen prendre com guanyar el sí”.