La coordinadora del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) no tindrà continuïtat. O, com a mínim, no tindrà el mateix rol que fins ara. Ho anunciat el coordinador del PNR, Joan Ignasi Elena, en la reunió d’aquest dimarts. El motiu és que consideren que el comitè executiu, davant la negativa del Govern espanyol, ja ha complert la seva feina. A partir d’ara tindrà la funció de ser un espai de debat. Defensen que és una bona eina perquè representa la transversalitat ideològica favorable a la consulta d’autodeterminació. Tot plegat arriba després que aquest migdia la portaveu de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, ha confirmat els rumors que assenyalaven que aquesta setmana el govern farà públiques la data i la pregunta del referèndum.

“Hi ha decisions que pren el Pacte que són en el seu marc, i hi ha d’altres que correspon als partits polítics, als grups parlamentaris, a les institucions i als governs” ha volgut remarcar Elena, “per aquest motiu, el PNR ni avala ni desautoritza decisions“.

La reunió d’aquest dimarts del Pacte Nacional pel Referèndum, que agrupa partits i entitats en favor d’un referèndum pactat, arriba una setmana després que Puigdemont reunís els partits favorables a la consulta en una reunió al Palau de la Generalitat. Catalunya en Comú va rebutjar assistir-hi en considerar que el punt de trobada que genera consens és el Pacte, mentre que Podem sí que hi va fer acte de presència.


La reunió del Pacte Nacional pel Referèndum ha de servir doncs d’avantsala de l’anunci de la data i la pregunta del referèndum unilateral que, tal com s’especulava, Munté ha confirmat que es faran públiques aquesta setmana.