La revisió del cadastre que ha fet el Ministeri d’Hisenda fixa un increment del 19 % del valor dels immobles a la ciutat en 10 anys, un percentatge que caldrà aplicar al rebut de l’IBI en la propera dècada. Ara bé, el govern municipal mantindrà per al 2018 la congelació d’aquest impost al 96,4 % de les llars i en algunes, fins i tot, es reduirà, ja que amb la revisió cadastral han perdut valor. Per això, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que esperen recaptar 30 milions d’euros menys en IBI.

De cara al 2018, l’Impost de Béns Immobles només s’apujarà, per tant, a un 3,6 % dels habitatges, els que superen els 300.000 euros de valor cadastral. Es calcula que són unes 24.000 llars, a les quals se’ls mantindrà un topall del 6 %. En la resta es mantindrà la congelació que ja s’ha aplicat en els últims dos anys però, en alguns casos, el rebut es reduirà. De fet, amb la revisió cadastral, un de cada quatre pisos ha perdut valor. El govern municipal preveu compensar la pèrdua d’ingressos amb la plusvàlua, sobretot en els barris on els immobles han apujat de valor cadastral.

Pisarello ha explicat que la revisió cadastral no té un objectiu recaptatori sinó “reequilibrar què pagava cada ciutadà, perquè n’hi havia que pagaven més”. Tot i això, la pujada del 19 % que fixa la revisió caldrà repercutir-la de manera o altra al rebut de l’IBI en els propers 10 anys. El primer tinent d’alcalde ha dit que l’executiu és partidari d’un increment lineal, però ha reclamat un acord polític per tirar-ho endavant.