Puigdemont i Junqueras han fet pública la data i la pregunta acompanyats pel govern en ple i també pels 61 diputats de JxSí -un menys, després de la sortida de Germà Gordó del grup parlamentari- i els de la CUP. Així han confirmat  que el diumenge 1 d’octubre, una de les dates amb les quals s’especulava, és el dia triat per fer la votació. També, com ja es preveia, la pregunta inclou els conceptes estat independent“, suggerit pel PDeCAT, i el de “república“, preferit per ERC i la CUP.

El president ha remarcat que el govern de la Generalitat es compromet a fer complir el mandat que surti del resultat de la votació. Abans d’anunciar la data i la pregunta, Puigdemont ha fet repàs dels esdeveniments que han portat a la situació actual: “Venim d’una llarga i decebedora col·lecció de nos per part del Govern espanyol i les Corts generals”. Ha lamentat que “l’únic que no s’ha votat mai al Congrés ha estat la proposta del Govern espanyol. Potser és que no n’hi ha cap, ni se l’espera”.

Ha recordat que des que es va votar la qüestió de confiança al Parlament, han continuat “perseguint l’acord amb l’Estat de totes les maneres” sense obtenir “cap resposta positiva”. Abans que Puigdemont digués quina era la data i la pregunta, el vicepresident també ha intervingut en l’acte, per “contextualitzar el moment”. Junqueras ha atacat el Govern espanyol, al qual ha qualificat d'”ineficient i injust”.

La data i la pregunta del referèndum arriben després de constatar que la via pactada queda en un segon pla per la negativa reiterada del Govern espanyol. De fet, es va fer evident en la reunió d’aquest dimarts del Pacte Nacional pel Referèndum en què el seu comitè executiu va decidir dissoldre’s.

Reaccions de la CUP i les entitats

La CUP ja ha anunciat a través d’una piulada i un comunicat que aquest divendres reunirà el seu Consell Polític per ratificar la data i la pregunta del referèndum. Ho farà després dels actes protocol·laris al Palau de la Generalitat, als quals han confirmat l’assistència de tots els diputats cupaires, amb l’excepció de la portaveu, Anna Gabriel, i Albert Botran per motius d’agenda.

A més, les entitats sobiranistes -l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència- han organitzat un acte de suport al referèndum aquest diumenge a Montjuïc. L’exentrenador del Barça i actual tècnic del Manchester City, Pep Guardiola,  llegirà un manifest.