Cottet reclama abandonar el debat sobre “el model comercial” i parla de “motius estrictament econòmics”. “Els temps han canviat molt. Fa 20 anys no s’obria els dissabtes a la tarda i en fa 10 no hi havia ni tants centres comercials ni existia tanta oferta per Internet”, explica el president de Barna Centre. Cottet reivindica el paper preponderant del comerç barceloní: “som la segona ciutat europea on més compren els turistes, la cinquena en l’àmbit mundial. No ens mereixem poder obrir els diumenges?”.

Barna Centre ja fa més d’un any que va fer arribar al consistori un plec de propostes entre les quals hi havia la de poder obrir els diumenges que a Barcelona s’hi celebra algun esdeveniment especial,com el Mobile World Congress, els X Games o el Gran Premi de Fórmula 1. Ara bé, la proposta de Barna Centre és que només obrin les botigues del centre per no perjudicar el comerç de proximitat dels barris. Una proposta amb la qual no està d’acord Lluís Llanas, president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta. “Tots hem de tenir les mateixes possibilitats, som el carrer comercial més gran d’Europa i, si ells poden obrir, nosaltres també”. Llanas creu que “cal debatre més intensament per buscar l’equilibri”.

Una crida al consens que també fa el govern de Trias. En una conferència davant els membres de l’entitat, Trias va obrir la porta a una tímida liberalització comercial però, això sí, va supeditar la decisió al fet que s’arribi a un consens entre els comerciants. Una crida que Cottet considera “molt difícil”. “Hi ha molts temes que s’han tirat endavant sense consens unitari, per què amb el comerç ha de ser diferent?”.

A principis d’any el consistori es va comprometre a elaborar un informe sobre l’impacte econòmic que  suposaria obrir en diumenge. Des de Barna Centre reclamen que s’accelerin les conclusions d’aquest informe. Fonts municipals han explicat a BTV que l’estudi “encara no està acabat i de moment no hi ha data per presentar-ne les conclusions”. En aquest estudi també es preveia una enquesta entre els comerciants per copsar el suport que té la possibilitat d’ampliar els horaris comercials. Un suport que, ni de bon tros, és unànime, ni entre els comerciants ni entre els grups municipals. El president del grup d’Iniciativa, Ricard Gomà, i el president d’ERC+Rcat+Dcat, Jordi Portabella, s’han mostrat contraris a la proposta i han defensat, una vegada més, el model comercial de proximitat que ha imperat a Barcelona.

La liberalització comercial prendrà de nou protagonisme aquest divendres al plenari a través d’una proposició del Grup Municipal del PP. Els populars demanaran que es presenti un informe sobre la possibilitat de crear una àrea turística especial, en què es podrien flexibilitzar els horaris comercials. El document s’hauria de debatre a la Comissió d’Economia del mes juliol.