Les organitzacions convocants han criticat que, tot i l’anunci fet públic la setmana passada per l’Autoritat del Transport Metropolità, en què es comprometia a reunir-se amb la FAVB per debatre sobre el model tarifari de l’àrea metropolitana, de moment no han rebut cap convocatòria. Per això, Pau Sotelo, portaveu la plataforma Stop Pujades Transport Públic, ha demanat la convocatòria d’una taula social de negociació tarifària i ha reclamat que es retiri l’augment del preu d’aquest 2014 i es congelin les tarifes de 2013. La propera cita en el calendari de les mobilitzacions serà dimecres vinent, a les 20 h, en què les plataformes conviden els usuaris a no utilitzar el transport públic durant mitja hora.

La d’aquest dimecres és la cinquena jornada de protesta que se celebra des de l’augment de la tarifa. Els manifestants, convocats en una trentena d’estacions, s’han colat al metro per dirigir-se a l’estació de Sants, on s’han aplegat unes 200 persones. La plataforma Stop Pujades al Transport Públic considera que l’augment de les tarifes suposa un “desafiament als barris més castigats per la crisi, l’atur i les retallades” i han criticat que, a més, s’hagin eliminat línies d’autobús i els autobusos de barri dels diumenges i festius.

A Barcelona i l’àrea metropolitana la protesta s’ha convocat a les estacions de Llucmajor, Ciutat Meridiana, Santa Coloma, la Sagrera, Sant Andreu, Horta, Arc de Triomf, Fontana, Pompeu Fabra (Badalona), Castelldefels, Gavà, Sant Joan Despí, la Pau, el Clot, Plaça de Sants, el Congrés, Cornellà, Bellvitge, Hospital Clínic, Poble-sec, Jaume I, Sant Boi de Llobregat, les Roquetes, Sarrià, Artigues – Sant Adrià, Premià de Mar i el Poblenou i a la plaça de la Marina de la Zona Franca.

Indignació “in crescendo”

La primera protesta, convocada per la Trobada de Nou Barris el 30 de desembre, va aplegar unes 400 persones en diferents barris de la ciutat, però sobretot als districtes de Nou Barris i Sant Andreu. Aquest va ser l’inici d’un seguit de mobilitzacions ciutadanes que es van anar repetint: el 3 de gener es van convocar vuit protestes simultànies que van arribar, per exemple, als barris de Gràcia i la Sagrera; el dia 9 la protesta dels barris va acabar amb una manifestació a la plaça de Sant Jaume, en què van participar 300 persones; la darrera manifestació va ser el 15 de gener, en què els manifestants van arribar a 15 estacions i van provocar l’aturada de tres línies de metro durant tres minuts.