En espera de la placa definitiva, s'ha col·locat un vinil amb el nou nom de la plaça de la República sobre l'antic, de Llucmajor. La celebració d'aquest canvi ha començat amb l'arribada d'una cercavila republicana fins al bell mig de la plaça. Després s'ha desplegat aquesta bandera amb els colors republicans i els de la senyera. S'hi ha sumat una estelada, que ha col·locat com a ofrena floral Esquerra Republicana. També hi han assistit regidors i representats polítics d'altres partits d'esquerres i nombrosos ciutadans anònims. GABRIEL PALACIO "Porto venint amb els meus companys i la família durant molts anys a reclamar la República i el nom de República per aquesta plaça i jo estic d'acord." PILAR GARCIA "Lo primero por los mayores que tanto han sufrido y tanto han defendido la Repúblia." PEP ORTIZ "Els meus avis van patir les conseqüències durant la Guerra Civil i eren persones que tenien uns valors que a mi m'agraden molt." Durant l'acte s'han descobert dues plaques que recuperen la història d'aquesta plaça de la ciutat i la memòria del republicanisme. Una ha estat l'espai on s'ha fet l'ofrena floral. Després ha arribat la part més institucional de l'acte amb els parlaments. La regidora del districte ha recordat que el canvi de nom dóna resposta a una reivindicació veïnaI. JANET SANZ, regidora de Nou Barris "Esperavem poder dir ben alt que tenim República, perquè la tenim, tenim aquesta plaça que fa homenatge a aquesta estatua, la de la República. I per tant corregim deute imperdonable de la ciutat amb els valors republicans que durant tant de temps ens han inspirat i ens segueixen inspirant." Durant quatre dies, Barcelona ha acollit una sèrie d'actes per commemorar el 85è aniversari de la República. Unes celebracions que han finalitzat avui en aquest escenari simbòlic, la ja rebatejada com a plaça de la República. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Promouen valors de la República, molts des de la confrontació, quan els de la Constitució han garantit les major quotes de llibertat, prosperitat i autogovern de la nostra història contemporania i són un veritable garant de la concòrdia i la convivència entre tots."

La festa republicana d’aquest matí a Nou Barris ha arrencat passades les 10 h a la plaça del Virrei Amat. Una cercavila amb centenars de persones ha pujat pel carrer de Pi i Molist fins a la plaça de las Madres de Mayo i, des d’allà fins a la plaça de Llucmajor pel passeig de Verdun. La que aviat serà la nova plaça de la República (el tràmit encara no s’ha acabat d’oficialitzar) ja ha estat escenari aquest diumenge d’una gran festa republicana.

L’ofrena floral ha començat als jardins del costat, els que donen entrada al parc de la Guineueta, que es diuen oficialment Jardins de la Segona República i que ara es preveu que adoptin el nom de Llucmajor. Diversos col·lectius vinculats a la recuperació de la memòria històrica han dipositat les seves flors al monument d’homenatge “a tots els lluitadors i lluitadores de la república a Nou Barris”. Els moments més emotius de la festa d’avui s’han viscut quan alguns supervivents de l’època de la República i la Guerra Civil hi han anat personalment a dipositar flors i manifestar els seus records.

Les ofrenes florals de les diferents entitats i partits polítics que han participat a la festa d’avui han continuat al monument del centre de la plaça, el que des de 1990 acull l’estàtua de ‘La república’ que Josep Viladomat va esculpir el 1934 per a l’actual plaça de Joan Carles I. Fa 26 anys es va treure del magatzem on l’havia amagat l’ajuntament franquista i es va instal·lar aquí, a la plaça que ara també durà el seu nom. Tota aquesta història s’explica al text i les fotos del plafó que s’ha inaugurat avui al costat del monument.

Segons la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, “la ciutat està corregint ara un deute imperdonable” i “per fi Barcelona ja té república, amb aquesta estàtua i amb aquesta plaça”. A l’acte també hi ha intervingut el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha tornat a reivindicar un nou republicanisme basat en els mateixos valors de llibertat, igualtat, fraternitat, democràcia, transparència… que, de fet, són la base de la república encara que visquem en una monarquia parlamentària.

L’acte ha continuat amb l’espectacle poètic ‘Anda jaleo, jaleo’ a càrrec de la companyia Catorze d’Abril i l’actuació musical de la coral Iaioflautes. El sentiment republicà ha unit avui a Nou Barris a molts independentistes amb altres veïns que no ho són. Els colors de la bandera republicana han tenyit la plaça, però també hi havia moltes senyeres i estelades. I banderes d’ERC, el PSC, ICV i EUiA. De fet, a la festa han participat dirigents de tots aquests partits, tant a la ciutat (Jordi Coronas, Carmen Andrés o Ferran Pedret, per exemple) com d’àmbit català o espanyol, com Lluís Rabell o el diputat independentista Joan Tardà, que no ha dubtat a fer-se una foto amb Joan Josep Nuet d’EUiA.

Aquesta festa és el colofó del programa d’actes de commemoració que han tingut lloc des d’aquest dijous a Barcelona sota el títol #Tenim República, coincidint amb el 85è aniversari del 14 d’abril de 1931. Dijous, al Saló de Cent, l’historiador Francesc Vilanova va pronunciar una conferència sobre Carles Pi i Sunyer, polític republicà que també va ser alcalde de la ciutat. Allà, Pisarello ja va anunciar el projecte de canviar el nom de la plaça de Joan Carles I pel de Cinc d’Oros, cosa que es va celebrar ahir amb un vermut republicà als Jardinets de Salvador Espriu.

El canvi de nom de la plaça, aviat

Les plaques de marbre que indiquen el nom de la plaça encara no estan canviades, perquè el canvi no serà oficial fins d’aquí a unes setmanes, però avui han aparegut cobertes amb el nom de “Plaça de la República” imprès en una pel·lícula blanca de vinil. Aquest canvi de nom al nomenclàtor fa anys que es reivindica des de la Taula Unitària Nou Barris per la República, que fa uns mesos ja va anunciar que s’acabaria fent efectiu pels volts del 14 d’abril. El ple de Nou Barris ho va aprovar al març.

Qui està en contra del canvi de nom de la plaça de Llucmajor és el PP, que aquest matí ha volgut fer un acte de protesta traient el cartell següent per la finestra de la seu dels populars a Nou Barris. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, considera que el canvi no respon a una reivindicació real i que s’ha fet sense consultar els veïns.