El govern d'Ada Colau ha dit sempre que volia renegociar el protocol per al trasllat de la presó Model que van pactar l'octubre de 2014 l'alcalde Trias i el president Mas perquè no acceptava que l'Ajuntament hagués de construir una presó amb diners municipals. Avui la tinent d'alcalde Janet Sanz s'ha reunit amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, per posar les bases per redactar un nou conveni que tanqui definitivament la Model. Un document en què quedi clar què li pertoca fer a cada Administració dins les seves competències. El gest apropa el govern municipal a Esquerra, que havia posat com a condició per donar suport a la modificació del pressupost que hi hagués un acord per al trasllat de la Model. Les dues Administracions han acordat també desencallar la construcció d'habitatges als entorns de la presó de la Trinitat Vella per reallotjar veïns del barri.

Aquest moviment de fitxes entre les dues Administracions és, també, una picada d’ullet del govern Colau a Esquerra Republicana, que reclamava el tancament de la Model com a condició per donar suport definitiu a la modificació pressupostària.

El nou conveni, que està previst que se signi en els propers mesos, haurà de determinar dos aspectes clau: quines seran les funcions i competències de cada Administració i les partides que hi destinarà cadascuna.

També tindrà repercussió per als solars de l’entorn del Centre Obert de la Trinitat, a Sant Andreu, que són propietat de la Generalitat. L’objectiu és avançar en la urbanització de l’entorn i en la construcció d’habitatges socials. Pel que fa a la Model, suposarà avançar també en la construcció d’equipaments en aquest punt de l’Eixample.

L’acord entre Sanz i Mundó deixa en paper mullat el protocol signat l’octubre de 2014 entre Xavier Trias i Artur Mas, que Ada Colau ja va dir que volia modificar perquè no estava d’acord que l’Ajuntament hagués d’aportar diners municipals per construir una presó a la Zona Franca.

Precisament, en el darrer plenari municipal, Esquerra va presentar una proposició per impulsar els equipaments previstos als terrenys de la Model. En aquell debat, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va demanar un paper rellevant a la Generalitat per avançar en el trasllat d’aquest centre penitenciari.