Al Consell Nacional també hi ha participat Carles Puigdemont, que ha intervingut via videoconferència des de Brussel·les. El president ha assegurat que els resultats del 21-D van ser incontestables a favor de la restitució del govern legítim i la derrota del 155.

Puigdemont assegura que el govern de Mariano Rajoy continua actuant ara igual que el 21-D, fet que al seu entendre demostra que no està acceptant els resultats. Per això, ha reclamat a l’Estat que accepti el que va votar la ciutadania i entomi el diàleg.  A més, ha avisat que hi ha riscos que es cometi un frau democràtic i que des del Govern espanyol es vulgui impedir la seva investidura o la formació de la mesa.

Per això, ha assegurat que per molts recursos i reglaments que posin sobre la taula des de l’oposició, s’ha de garantir els resultats de les eleccions. “Hem de defensar els drets dels diputats que són a la presó o a l’exili, però més important és defensar els drets de tots els ciutadans” ha sentenciat Puigdemont.

Mas s’acomiada reclamant unitat dins del partit 

L’altre protagonista del Consell Nacional ha estat Artur Mas, que ha escenificat el seu comiat del PDeCAT amb un últim discurs ara ja com expresident del partit. En el balanç s’ha mostrat satisfet de la feina feta durant aquests vint anys a la primera línia política del partit; un dels punts del qual s’ha mostrat especialment orgullós ha estat el d’haver contribuït a fer que una part del país passés de l’autonomisme al sobiranisme.  

Mas també ha reclamat unitat perquè PDeCAT i Junts per Catalunya es fusionin en un únic espai que perduri en el temps i ha cridat a aparcar controvèrsies i dinàmiques internes. “Cal saber sumar perquè així farem el millor servei per al país” ha assegurat en la seva intervenció, en què ha destacat que un dels seus objectius a l’hora de renunciar és evitar ser un obstacle de cara la fusió del PDeCAT amb JxCAT. Amb la seva dimissió assegura que vol evitar ser “un possible tap” per aquest acord.