A la sessió de treball a Brussel·les hi han acudit més de 20 diputats dels 34 que formaran el grup parlamentari. No hi han anat Joaquim Forn ni Jordi Sànchez, que estan a la presó, ni tampoc Jordi Turull, Josep Rull ni Lluís Guinó, que no poden sortir d’Espanya. Sí que hi han estat tant Carles Puigdemont com els consellers del PDeCAT destituïts per l’article 155, Lluís Puig i Clara Ponsatí.

La directora de campanya de JxCat, Elsa Artadi, i el diputat electe Eduard Pujol han atès els mitjans de comunicació. Artadi ha assegurat que el procediment per investir Puigdemont es concretarà “amb vista al ple de final de mes”, i Pujol ha insistit que per restituir-lo en el càrrec “l’única cosa que farem és aplicar el reglament”. Artadi no ha confirmat si faran cas dels informes que emetin els lletrats del Parlament: “Poden tenir unes opinions o d’altres, unes de validades o no pel Tribunal Constitucional”.

Sobre una possible tornada de Puigdemont i els consellers a Brussel·les, Artadi ha dit que “no descartem res”, però ha afirmat que “el que no farem és permetre que tornin per anar a la presó”.

Ponsatí i Puig no es plantegen renunciar a l’escó

La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, i el titular de Cultura, Lluís Puig, destituïts amb l’aplicacié de l’article 155 de la Constitució, mantenen la intenció d’exercir els seus drets com a diputats electes de Junts per Catalunya. Ponsatí i Puig són els dos únics electes de la formació que lidera Puigdemont que encara no han presentat les credencials al Parlament. La seva voluntat és no haver de renunciar a l’escó, però es mantenen a l’expectativa de si serà necessària la renúncia per garantir la majoria independentista al ple.