Ha costat deu dies de debat i deliberacions, però finalment els lletrats del Parlament de Catalunya han entregat un informe que conclou que el compte enrere per investir un president de la Generalitat no ha començat a córrer. L’Estatut d’Autonomia estableix que si el primer debat d’investidura no prospera, s’obre un termini de dos mesos per designar el president. Si no, es convoquen eleccions automàticament.

Però segons han convingut els lletrats de la cambra, aquest calendari no ha començat a córrer. Si més no, fins que el Tribunal Constitucional no es pronunciï sobre el recurs que va presentar el Govern espanyol contra la investidura de Carles Puigdemont. Argumenten que la primera sessió d’investidura es va posposar “no per una voluntat deliberada, sinó per la decisió d’un òrgan extern al Parlament”. En tot cas, deixen a criteri del president, Roger Torrent, decidir activar els terminis si s’allarga la “situació de bloqueig institucional”.

Desacord entre els lletrats

L’informe dels lletrats només compta amb la signatura del secretari general del Parlament, Xavier Muro. Durant les deliberacions, les discrepàncies internes van fer que el lletrat major, Antoni Bayona, se n’apartés. Bayona era partidari de plantejar una sèrie de recomanacions a Torrent a l’hora d’activar el calendari, però Muro i una part dels lletrats no estaven d’acord de situar tota la pressió sobre el president de la cambra.