El recurs que el Parlament de Catalunya va presentar al Tribunal Constitucional contra l’aplicació de l’article 155 ha estat admès a tràmit. L’alt tribunal, però, ha remarcat en una nota informativa que això no implica posicionar-se sobre el fons de la qüestió ni donar la raó al Parlament, una decisió que no es prendrà fins que s’hagi tancat el procediment.

Un cop admès a tràmit, les parts tenen ara 15 dies per personar-se en la causa i presentar-hi al·legacions. La resolució es traslladarà a tots els agents implicats: el Congrés i el Senat, als quals es farà arribar a través dels respectius presidents; el Govern espanyol, a qui s’enviarà per via del ministre de la Justícia; i la Generalitat, a qui s’hauria de trametre a través del president català.

Tenint en compte que, en virtut del mateix 155, es va destituir el govern català, el Constitucional deixa en suspens el termini que té la Generalitat per presentar els seus arguments, mentre el 155 continuï en vigor. O en paraules de la resolució, “mentre el Consell de Ministres […] exerceixi les funcions i competències que corresponguin al consell de govern de la Generalitat de Catalunya”. L’alt tribunal ho argumenta dient que es pren aquesta decisió “amb la finalitat d’evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l’Estat i de la comunitat autònoma de Catalunya”.