Laura Masvidal s’ha convertit en la veu de Joaquim Forn mentre és a la presó. Fa més de tres mesos que ell i Junqueras estan tancats a Estremera, i una mica més que ho estan Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Per Masvidal, “més que presos preventius són ostatges, i han entès que els han convertit en causa. Són conscients que tenen gent darrere i que s’han de mantenir forts, perquè jurídicament la construcció és del tot política”.

Critica la decisió del jutge de negar-los un trasllat a presons catalanes: “El fet de tenir-los allà forma part del càstig i de l’escarment. Ja els va bé que les famílies patim això”, denuncia Masvidal, que explica que per a les famílies és un “càstig afegit” perquè els trasllats són cars i s’han quedat “amb els ingressos sota mínims”.

Sobre les possibilitats de recórrer contra les mesures cautelars, Masvidal es mostra pessimista. “Sempre es pot anar demanant una revisió, però els canals que tenim ja no són a Espanya, perquè ja veiem com funcionen aquí el Suprem i el Constitucional. Tu vols confiar en la justícia, que és qui t’ha de protegir, però cada dia hi tinc menys confiança”, conclou.

L’ACDC catalana

Masvidal és una de les impulsores de l’Associació Catalana de Drets Civils, i la pronuncia com les sigles en anglès, “eicidicí”, perquè tenen ganes de “fer soroll” i donar-li un aire “reivindicatiu”. Al darrere, hi ha els familiars dels líders sobiranistes en presó preventiva i també dels que són a Brussel·les. La plataforma neix per donar suport econòmic i logístic a les famílies, amb aportacions solidàries, i es planteja accions els propers mesos per denunciar la “judicialització de la política” i recaptar més fons.