De finals d'agost a mitjan octubre, els inspectors han pentinat un per un tots els pisos de la Barceloneta, un total de 8.686 habitatges. La majoria, prop d'un 80%, són residència habitual de veïns. La inspecció ha posat el focus, especialment, a trobar pisos turístics il·legals pels problemes de convivència agitats aquest estiu. En concret, els inspectors han detectat 70 habitatges d'ús turístic amb llicència i 170 que funcionaven sense permís i que s'ha fet tancar. A més, l'Ajuntament ha localitzat 216 pisos que, segons han indicat els veïns, són també habitatges turístics il·legals, però en diverses visites els inspectors no ho han pogut verificar. Dels 170 sense llicència, la majoria, 161, han cessat l'activitat després de rebre l'ordre i en els altres 9 s'ha hagut de precintar el pis. Tots els habitatges amb expedient han rebut una multa de 9.000 euros. La feina inspectora, però, no acaba aquí. El govern assegura que la mantindrà a la Barceloneta i a altres zones. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Si algú té la temptació de voler operar d'alguna manera que no s'adequï a la normativa o a la legalitat que s'ho pensi dues vegades perquè, evidentment, hi serem." De fet, al cos d'inspectors ja s'hi han sumat 20 dels 60 nous efectius que es van anunciar al setembre. La Barceloneta tindrà quatre equips exclusius d'agents cívics i s'hi mantindrà la presència policial. El mes que ve obrirà al centre cívic un punt d'atenció al veïnat. El consistori recomana centralitzar les queixes al 092, amb tendència a la baixa des de l'estiu. També s'han reduït, segons l'Ajuntament, fins a un 30% els anuncis a Internet de pisos turístics al barri.

Són les xifres que la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha presentat per fer balanç de l’operació intensiva que des de finals d’agost s’ha fet a la Barceloneta per posar fre a la proliferació d’habitatges d’ús turístic (HUT) en situació irregular. Les inspeccions també han permès identificar 70 HUT amb llicència i 570 pisos buits o en obres.

Dels 170 HUT verificats com a il·legals 161 han cessat l’activitat i nou han hagut de ser precintats. L’expedient sancionador per als pisos en situació irregular ha estat de 9.000 euros.

Però la xifra de HUT il·legals podria incrementar-se. Durant la campanya realitzada des del 25 d’agost, i gràcies a la denúncia per part dels veïns, s’ha seguit la pista de 216 habitatges que no s’han pogut verificar com a pisos turístics. Tot i que, segons el consistori, els equips d’inspecció hi han anat fins a quatre vegades i en horaris diferents “en cap de les visites no s’han trobat turistes”. És en aquests pisos on l’Ajuntament vol incidir a partir d’ara. Homs ha volgut deixar clar que el balanç presentat aquest dimecres no tanca l’ofensiva: “aquí no acabem res, les inspeccions continuaran vigents. Estarem alerta i inspeccionarem de forma sorpresa, no avisarem”. “Si algú té la intenció, ja sigui al districte, o a la ciutat, de fer ús fraudulent d’un habitatge, que s’ho pensi dues vegades”, ha sentenciat la titular de Ciutat Vella.

Els veïns creuen que la inspecció queda curta

Els qui no comparteixen el diagnòstic municipal son els veïns. Agraeixen les accions iniciades pel districte però asseguren que el balanç no ha aconseguit detectar el total de pisos il·legals: “Podrien haver tret més informació del padró. Si dels més de 8.000 pisos del barri en restem els 6.800 pisos d’ús residencial, en queden 2.200 susceptibles de ser HUT“, ha explicat Sergi Arnàs, portaveu de la plataforma La Barceloneta Diu Prou. Demanen que no es faci cap pas enrere perquè els propietaris “estan esperant que s’abaixi la guàrdia”. De fet, els veïns han alertat que el cap de setmana passat es van obrir nous pisos turístics, “en un moment de l’any en què el percentatge del turisme és només del 20%”.

El consistori recomana als veïns que en cas de problemes les queixes se centralitzin al 092. El cos d’inspectors jaté 20 dels 60 nous efectius que es van anunciar al setembre. El barri tindrà quatre equips exclusius d’agents cívics i s’hi mantindrà la presència policial. El mes que ve obrirà al centre cívic un punt d’atenció al veïnat.