Fre sense excepcions als pisos turístics. Des d'avui ja no n'hi poden haver més a la ciutat. El govern municipal vol abordar així un fenomen que ha crescut de manera exponencial i que, admet, genera problemes de convivència. La suspensió de llicències és per a tot Barcelona per evitar que la prohibició decretada l'abril en determinats barris porti més pisos turístics a altres zones. Barcelona en té avui 9.600. L'Eixample en lidera el rànquing amb 4.607, gairebé la meitat de totes les llicències. El segueixen Sant Martí, Sants i Gràcia amb més de mil. Ciutat Vella en concentra 604 i Sarrià en té més de mig miler. A més distància hi ha les Corts i Horta. Sant Andreu, però sobretot Nou Barris és on menys pisos turístics hi ha. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Sense aquest pla, la situació en què entravem era gairebé de criminalització del sector. I el que pretenem nosaltres és que aquells que actuen professionalment se'n surtin i volem que la gent pugui viure i conviure amb el fenomen del turisme". Perseguir els il·legals, asseguren, serà la prioritat, amb un reforç de les inspeccions. Ara, però, l'Ajuntament només pot obligar-ne el tancament sense poder sancionar els propietaris. Per això es demanarà a la Generalitat canvis legals per fer-ho possible. A Ciutat Vella es manté l'obligació d'agrupar els pisos turístics en un mateix bloc, però no per a la resta de la ciutat. El pla es revisarà al cap d'un any per avaluar l'impacte de la suspensió. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Això no vol dir que d'aquí quatre anys, si veiem que hi ha hagut una regulació en les densitats, en algun àmbit es pugui consentir que n'hi hagi algun". El pla no permet el traspàs de llicències per evitar l'especulació. Ara s'hi poden presentar al·legacions i s'obrirà un debat amb els grups municipals per poder-lo aprovar definitivament d'aquí a cinc o sis mesos. JAUME COLLBONI, president de la Federació del PSC de Barcelona "El que en aquests moments és urgent és intensificar les inspeccions per fer aflorar tots aquells apartaments d'ús turístic que són il·legals, que no compleixen amb la llei, que pertoben la convivència i que molesten els veïns." MÍRIAM CASANOVA, regidora del PP "Arriba tard, sense consens polític i insuficient per abordar el problema. Per tant, sense dubte, ha fracassat la política de Trias de gestió del turisme a Barcelona." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "És un canvi radicalment insuficient. No pot ser que limitem els habitatges turístics i en canvi mantenim una política de barra lliure hotelera a Ciutat Vella. Per tant, cal limitar tota mena d'allotjaments turístics a la ciutat." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Considerem que una moratòria extesa a tota la ciutat per la construcció de nous apartaments turístics és una exageració. Nosaltres creiem que allà on s'ha de produir la moratòria és en aquells barris on hi ha una densitat tan alta que produeixen problemes."

Actualment hi ha concedides 9.606 llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT). La prohibició que el consistori va imposar l’abril passat als barris amb més concentració d’HUT, -Ciutat Vella, l’Eixample i bona part dels barris colindants-, s’amplia a partir d’aquest 24 d’octubre a tota la ciutat. El document estableix que l’Ajuntament revisarà el pla al cap d’un any de la seva aprovació definitiva i amb una periodicitat bianual posteriorment. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha volgut deixar clar que “això no vol dir que d’aquí a quatre anys, si veiem que hi ha hagut una regulació en les densitats, en algun àmbit es pugui consentir que n’hi hagi algun”.

Vives, ha explicat que un cop aprovat inicialment, s’obre un període d’exposició pública del pla perquè aquest pugui ser debatut “amb el sector, amb els veïns i amb els grups polítics”. L’objectiu del nou pla és, segons Vives, “regular un fenomen que en els últims dos anys ha experimentat un creixement exponencial i ha generat problemes de convivència i de col·lisió amb el dret al descans dels veïns”. La gota que va fer vessar el got va ser la problemàtica destapada aquest estiu amb les protestes veïnals pels pisos il·legals a la Barceloneta. Vives ha confirmat que ja s’han inspeccionat tots els pisos i que properament es donaran les dades.

El pla vol incidir en tres eixos. En primer lloc, i tenint en compte que l’HUT “és una activitat econòmica”, s’obligarà als propietaris a obtenir una llicència prèvia. Fins ara amb un comunicat n’hi havia prou. El consistori preveu dotar-se de més eines d’inspecció i ha sol·licitat a la Generalitat la millora de la normativa via esmenes a la llei catalana de turisme actual. En aquest sentit es vol modificar el Codi civil de Catalunya per obligar que hi hagi acord de la comunitat de propietaris. També es demana a la Generalitat que es faciliti un règim sancionador eficient. Es vol que la llei tipifiqui com a infracció greu o molt greu no disposar d’un telèfon d’atenció les 24 hores, estar empadronat en un HUT -perquè és incompatible l’ús residencial amb l’ús turístic- i ocasionar molèsties als veïns.

En paral·lel a la modificació de la llei catalana, l’Ajuntament també intensificarà les tasques d’inspecció i posarà el focus en les zones amb més pressió turística com són Ciutat Vella, Gràcia, el Poble-sec o la zona de la Sagrada Família.

L’oposició considera que la mesura és insuficient

El president de la Federació del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, ha criticat que la mesura arriba tard i “a remolc de les queixes”, i ha afirmat que la prioritat és “intensificar les inspeccions” per detectar els pisos turístics il·legals. Collboni ha destacat que “qualsevol iniciativa per solucionar el tema dels pisos turístics és benvinguda” tot i que ha assenyalat que el PSC hi presentarà al·legacions.

Des del Partit Popular, la regidora Míriam Casanova ha afirmat que la reforma s’ha aprovat “sense consens polític” i que serà “insuficient per abordar el problema”. Una idea que també ha repetit el líder d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, que l’ha qualificat de “pedaç”. Gomà ha afirmat que “cal limitar tota mena d’allotjaments turístics a la ciutat” i no només els apartaments. El president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, considera que la moratòria és exagerada i que només s’ha aplicar als “barris on hi ha una densitat tan alta que produeixen problemes.”