La diputada i portaveu parlamentària de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha retret a Felip VI el seu discurs del 3 d’octubre del 2017 perquè es va convertir en “actor de part” contra l’independentisme. Així ho ha explicat Borràs en una compareixença al Congrés dels Diputats després de reunir-se al palau de La Zarzuela amb el monarca en el marc de la ronda de contactes de cara a la investidura. L’exconsellera ha anat a veure el cap de l’Estat per “ser veu i fer d’altaveu” de Jordi Sànchez, que es troba en presó preventiva pel judici del procés. De fet, ha entregat al rei una carta que Sànchez ha escrit des de Soto del Real i de la qual per ara es desconeix el contingut. Borràs també ha afirmat al cap de l’Estat que “els catalans no tenen rei”.

 

“No ha estat una visita de cortesia”, ha explicat Laura Borràs després de la reunió de 45 minuts amb el monarca. Segons ha apuntat la portaveu de JxC, durant la trobada ha retret al rei l’existència de “presos polítics”, així com la negativa del Tribunal Suprem a permetre que fos Jordi Sànchez qui anés a La Zarzuela amb l’objectiu d'”estalviar al rei d’Espanya la incomoditat de veure un pres polític”. “Potser van pensar que deixar-lo sortir de la presó per anar a La Zarzuela danyaria la imatge de la Corona, però el que danya la imatge de la democràcia és l’existència de presos polítics”, ha sentenciat l’exconsellera.

Borràs ha revelat que en la conversa a La Zarzuela “ha mirat als ulls” a Felip VI per dir-li “el que potser mai no havia escoltat dels llavis d’una dona catalana” que va anar a votar l’1 d’octubre com ho van fer milers de ciutadans, que, ha dit la diputada, “van ser violentament reprimits”. Pel que fa al sentit del vot de JxC a la investidura, Borràs ha dit que Pedro Sánchez no s’ha posat en contacte amb el seu partit i que només investirà qui “estigui disposat a resoldre un problema de naturalesa política”.

Asens no troba “cap autocrítica” del rei

El líder d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, també ha traslladat al rei Felip VI la seva crítica sobre el discurs que el monarca va pronunciar dos dies després del referèndum de l’1-O perquè va generar “clima d’hostilitat i exaltació”. Asens no ha concretat quina ha estat la resposta del cap de l’Estat, però ha deixat clar que Felip VI ha “defensat el contingut” de la seva intervenció i que no ha fet “cap autocrítica” al respecte. “Les nostres posicions són antagòniques”, ha reconegut.

Jaume Asens i el rei Felip VI

Jaume Asens també ha defensat davant del rei que cal un govern de coalició entre el PSOE i Podem perquè aquest ha estat “el mandat de les urnes” en les eleccions generals del 28 d’abril.