El 26 de maig hi va haver a Barcelona les eleccions municipals 2019, però també eleccions europees. La participació va ser similar (66,2 % a 65,8 %), però els resultats van ser ben diferents. Si a les municipals va guanyar ERC, a 5.000 vots de Barcelona en Comú, a les europees va guanyar Junts per Catalunya, a 43.000 vots del segon, el PSC. Si ho mirem en clau independentista, també hi ha una diferència de vot. Es passa del 39,5 % de suport al bloc a favor de la independència, a un 46,5 %.

Fidelitat als partits [diferència de vot entre municipals i europees]

Si mirem els resultats de cada candidatura, veurem que en alguns casos la diferència de vots entre unes eleccions i unes altres també és molt diferent. És el cas dels votants de Junts per Catalunya, que a les municipals van treure a Barcelona 78.957 vots i a les europees 199.610 vots. El segon partit amb més diferència de vot a la ciutat és Barcelona en Comú. A les municipals van aconseguir 156.157 vots i, en canvi, a Europa, dins del grup d’Unides Podem, van treure 81.034 vots. I en tercer lloc hi ha Barcelona pel Canvi-Ciutadans que a les europees va baixar prop de quatre punts i va passar de 99.494 a 64.544 vots.

Diferències de percentatges i vots [municipals / europees]


Entre els partits que van obtenir resultats més similars entres les dues convocatòries, hi ha Esquerra Republicana amb una diferència de dos punts. Tot i això, va passar de ser la primera força a les municipals, a la tercera a les europees. Un altre cas és el del Partit Popular, en què la diferència va ser d’un 1,6 %. En tots dos casos va quedar com a sisena força a la ciutat. I, per últim, el Partit Socialista que va tenir una diferència del 2,5 % i va passar de ser la tercera força a les municipals a segona força a les europees.

El vot al bloc independentista augmenta

Si comparem els resultats de les dues eleccions a Barcelona en clau independentista, també hi ha canvis.


En el cas del bloc contrari a la independència (PSC-PSOE, B-Cs, PP i VOX) el percentatge obtingut és molt similar. Si a les municipals han tret un 37,8 % dels vots, a les europees ha estat d’un 38,8 %, un punt per sobre. En canvi, el bloc independentista (ERC-AR, JxC, CUP i BCAP) passa d’un 39,5 % dels vots a les municipals a un 46,5 % a les europees, set punts més, tot i que ni la CUP ni BCAP s’hi van presentar. Un augment de vots que contrasta amb la davallada de vots de BComú, que passa d’un 20,7 % a un 10,8 %.