Segons ha explicat Jaume Asens, el 2012 l’Ajuntament va atorgar a BR una subvenció d’1,3 M € per a actuacions en l’àmbit urbanístic a la ciutat de Barcelona. Tres informes elaborats pels serveis jurídics, intervenció municipal i l’Oficina per a la Transparència han conclòs que una part d’aquesta subvenció, 589.690 euros, es van destinar a “activitats deficitàries” a l’estranger a través d’una societat filial i que, segons Asens, no tenien el coneixement del Consell d’Administració de BR. “No estem dient que hi hagi hagut un enriquiment injust per part de ningú; les despeses estan justificades però no en relació amb la subvenció que es va atorgar”, ha dit Asens.

En paral·lel, el govern municipal està estudiant si es persona com a acusació popular en la causa oberta contra Vives i l’ex-director general de BR Willy Muller, per la suposada contractació irregular de dues persones en el mandat anterior. “Amb tota probabilitat ho farem”, ha dit Asens, que ha explicat que s’ha encarregat un informe als serveis jurídics per valorar-ho.

Tot plegat s’ha abordat aquest dimarts al matí en la primera reunió de la comissió de seguiment sobre BR en què hi ha representats tots els partits. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha plantejat als grups convertir-la en comissió d’investigació, que es diferencia de la primera en el fet que és oberta, amb compareixences i que les conclusions s’han de votar al plenari. La proposta no ha rebut, d’entrada, el rebuig frontal de cap partit i s’espera que la decisió arribi la setmana que ve.

CiU no hi veu “cap novetat”

El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha dit que la fiscalia “ja va deixar clar que tot tenia el coneixement del Consell d’Administració”, i ha afirmat que el govern ha tret a la llum “coses ja investigades i aclarides”. Des de Cs, Carina Mejías ha reclamat amb urgència la comissió d’investigació, com ja van demanar al ple de juliol, perquè “no es pot perdre més temps”, i ha institit en depurar responsabilitats polítiques.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que veu “amb bons ulls” les decisions preses i que “amb la corrupció o la mala gestió cal ser impecable i implacable”. Des del PP, Xavier Mulleras ha reclamat que la investigació a Barcelona Regional s’ampliï fins al 2007. María José Lecha (CUP) ha demanat a l’Ajuntament que es personi en la causa dels dos suposats contractes irregulars.