Ningú no qüestiona, entre els grups municipals, el trasllat de la Model. El que no convenç PSC, PP i Iniciativa és com s'acabarà fent. Els partits no accepten que l'Ajuntament construeixi una presó en aquest solar de la Zona Franca amb diners municipals i que després en cobri el lloguer a la Generalitat. Consideren que el consistori NO ha d'assumir competències que no li pertoquen. GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "Li correspon a la ciutat pagar una presó? Creiem que no. Propietaris no, tancament sí." EDUARDO BOLAÑOS, regidor del PP "¡Que lo pague el Ayuntamiento no! Porque excede a nuestras competencias y porque el Ayuntamiento no tiene que hacer de todo, de todo." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "L'Ajuntament de Barcelona no té competències en presons, l'Ajuntament de Barcelona ha de construir equipaments, però no equipaments penitenciaris sinó altres equipaments que, per cert, no s'estan construint." Els tres grups han sumat els vots per demanar al govern que torni a fer un nou conveni. L'executiu, però, assegura que l'acord és bo i ha matisat que hagi de ser l'Ajuntament qui, finalment, construeixi la presó. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "El centre d'oberts el farà l'Ajuntament de Barcelona o un tercer. És a dir, que ja el mateix protocol ho preveu en la seva literalitat. I per tant estem estudiant totes les possibilitats de fer-ho." Només Esquerra s'ha desmarcat de la resta de grups i ha donat suport a l'acord pactat. JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "A nosaltres ens sembla bé aquest acord si recuperem el 100% de la Model i perquè desencalla tot aquest procés." També s'ha insistit en els usos futurs del solar de la Model. El govern vol obrir un procés participatiu amb veïns i entitats, però admet que el punt de partida serà el que ja es va pactar anys enrere.

El PP i ICV-EUiA han presentat dues proposicions a la Comissió de Presidència d’aquest dimecres per demanar la renúncia al protocol de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament per transformar el mapa de centres penitenciaris de la ciutat. Les dues han quedat aprovades amb el vot contrari de CiU, que n’ha defensat les virtuts d’un “bon acord” perquè “calia tancar la Model i finalment hem trobat la manera de fer-ho. La situació dels interns és insostenible i inhumana i és imprescindible moure’ls, al cost que sigui”, ha dit el tinent d’alcalde Antoni Vives.

El màxim responsable d’Hàbitat Urbà ha posat damunt la taula la possibilitat que un tercer pugui assumir la construcció del centre d’oberts que s’ha compromès a fer l’Ajuntament. Vives no ha concretat més i els grups de l’oposició li han retret que “una vegada més” han hagut d’assabentar-se del contingut del protocol per la premsa. Els 24 milions que, segons les previsions de l’acord, costarà la construcció del nou centre han aixecat les crítiques dels grups, que han coincidit en assenyalar que l’Ajuntament no té competències penitenciàries.

Eduardo Bolaños (PP) ha preguntat “per què hi ha ciutats que cobren perquè s’hi construeixi un centre penitenciari i a Barcelona no només no cobrarem sinó que pagarem!”. Per Joaquim Mestre (ICV-EUiA), les condicions pactades no són acceptables: “no tenim competències reconegudes en equipaments penitenciaris, l’Ajuntament ha de construir altres equipaments, no presons”. El PSC ha donat suport tant a la proposició del PP com a la d’ICV-EUiA: “perquè no volem acabar sent propietaris de presons i llogaters de la Generalitat”, ha dit Gabriel Colomé. Des d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Joan Laporta ha defensat el protocol perquè “l’Ajuntament obté el 100% dels terrenys de la Model”, i ha evitat criticar la construcció d’una nova presó amb diners municipals.