El que més s'acosta a la consulta alternativa que es farà el 9-N és la votació que es va fer el 10 d'abril de fa tres anys, i que preguntava per la independència. Llavors es van habilitar 347 punts de votació. El 9-N n'hi haurà 89, tot i que en són menys, cada punt tindrà moltes més urnes, en total 1.700. Els punts de votació seran centres públics de la Generalitat i també escoles privades i concertades. No es farà servir cap local municipal, però l'Ajuntament farà tot el possible perquè hi hagi una participació alta. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "L'Ajuntament de Barcelona, igual que la immensa majoria dels ajuntaments del país, està totalment compromès amb el 9-N. I ajudarà tant com sigui possible perquè la participació sigui tan alta com es pugui.// I com passa amb qualsevol activitat que es fa a la ciutat, l'Ajuntament treballarà perquè es pugui celebrar correctament." Els ciutadans que vulguin participar en el 9-N hauran de presentar el DNI als voluntaris. Segons ha explicat avui la vicepresidenta del govern, el que es farà és introduir el nom dels votants a un ordinador per comprovar que no hi hagi duplicitats. JOANA ORTEGA, vicepresidenta del govern "No es parteix de cap registre previ, no hi ha llista de participants ni el govern no registra cap dada de caràcter personal." Per saber el punt de votació més proper, a partir de dimecres de la setmana que ve, es podrà consultar en el web Participa2014. A tot Catalunya ja hi ha més de 30.000 voluntaris inscrits per involucrar-se en l'organització del 9-N. Seran els encarregats del bon funcionament dels 1.255 locals de participació que hi haurà repartits per tot el territori.

Més voluntaris, més punts de votació

El consistori havia ofert a la Generalitat uns 160 punts de votació però el Departament de Governació ha decidit finalment habilitar 89 punts, per raons organitzatives. Els locals de participació s’instal·laran en centres públics de la Generalitat i també en escoles privades i concertades, on hi haurà un total de 1.700 meses. Si comparem aquesta xifra amb altres cites electorals cal destacar que en unes eleccions habituals, a Barcelona s’habiliten 264 col·legis electorals i, en el cas de la consulta Barcelona Decideix, que va tenir lloc el 10 d’abril de 2011, es van habilitar 347 punts de votació.

En la compareixença d’aquest dimecres per presentar l’operatiu, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha remarcat que l’objectiu del govern és que els ciutadans puguin votar al seu municipi i, de fet, ho podran fer en un 99,9% dels casos. Ortega ha explicat que la resposta ciutadana per participar com a voluntaris al 9-N ha estat molt positiva, un fet que ha permès instal·lar “més punts de participació dels previstos inicialment”. A tot Catalunya hi haurà 1.225 locals i 6.430 meses, repartits en 941 municipis, dels 947 que hi ha a Catalunya. Pel que fa al voluntariat hi ha un registre de 30.231 persones, 6.210 de les quals són treballadors públics.

Qui podrà votar?

Podran exercir el dret a vot tots els majors de 16 anys residents a Catalunya amb el DNI i també els estrangers residents al país, que disposin de NIE. En tots els casos, els documents han de ser vigents i hi ha de constar una adreça de residència a Catalunya, una dada que determinarà el punt de votació. Aquesta informació es podrà consultar al web participa2014 a partir del dimecres 29 de novembre, o trucant al 012.  La mesa, que es decidirà segons la lletra inicial del cognom, s’assignarà el mateix dia de la consulta.

Els catalans que visquin a l’estranger també podran votar en 17 punts que s’habilitaran en diferents països com Xile, la Xina, el Japó, el Brasil, el Regne Unit, França o Alemanya. En aquest cas hauran de presentar un comprovant d’inscripció en el registre de catalans i catalanes a l’exterior o bé un certificat del padró d’espanyols residents a l’exterior on hi consti l’adscripció territorial a Catalunya. En el cas que no tinguin un DNI on hi consti l’adreça de residència de Catalunya, podran exercir el dret a vot a la seu habilitada al Palau Robert, al passeig de Gràcia, 107.

Com que no existeix cap registre previ de votants, i la nova consulta no parteix de cap cens, el registre de votació es farà telemàticament el mateix 9 de novembre – entre les 9 i les 20 hores –  en el moment de la votació. Es tracta d’una mesura per evitar la duplicitat de vot que no registrarà cap dada de caràcter personal.