EDUARDO BOLAÑOS, regidor del PP "Nos parece del todo insuficiente que sólo se haya abierto un expediente sancionador y lo que pedimos es que se retire de inmediato ya que es flagrante el incumplimiento de la normativa." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Si hagués demanat permís no seria il·legal, perquè el nostre grup entén que està més que justificat aquest ús excepcional del paisatge urbà". ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Això que em diu el senyor Bolaños de fins quan estarem esperant que hi hagi al·legacions, doncs fins quan a mi em sembli que és prudent. Vostè sap que jo sóc una persona caracteritzada per la meva prudència."

El PP ha portat la polèmica sobre el rètol lluminós de la plaça de Sant Jaume a la Comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient. El regidor Eduardo Bolaños ha demanat explicacions sobre la instal·lació del panell en una de les façanes de la plaça. El tinent d’alcalde Antoni Vives ha reconegut que el panell incompleix els articles 19 i 43 de l’ordenança sobre el paisatge urbà i ha detallat que es va col·locar sense autorització el 29 de setembre passat. Tres dies després, el districte de Ciutat Vella va obrir un expedient de disciplina urbanística al propietari, amb 10 dies hàbils a partir de l’endemà per presentar reclamacions, un termini que ja ha expirat però que el tinent d’alcalde vol mantenir perquè les al·legacions poden haver-se presentat en diferents registres.

Un incompliment “flagrant” de la normativa, segons el PP

Eduardo Bolaños ha demanat la retirada immediata del cartell “perquè incompleix la normativa, no pas perquè sigui un marcador independentista”. Ha ironitzat amb la col·locació de possibles cartells a la via pública, com un compte enrere que marqui els dies que resten per a un casament o un aniversari o un rellotge amb les hores que resten per a l’any nou xinès. L’edil popular acusa el govern d’actuar amb laxitud i ha dit que si el cartell cau i fereix un vianant l’Ajuntament pot tenir un problema greu.

Sobre el termini d’al·legacions, Bolaños ha demanat a Vives si pensa deixar-lo obert fins al 10-N, quan hagi passat la consulta. El tinent d’alcalde ha respost que esperarà un temps prudencial a rebre-les, perquè ell “sempre s’ha caracteritzat per la prudència”, el que ha causat les rialles d’alguns dels assistents a la comissió.

Pel que fa a la resta de grups, el PSC ha dit que la plaça de Sant Jaume hauria de ser un espai d’especial protecció. Assumpta Escarp ha dit que el seu grup municipal adopta la mateixa posició que “quan una samarreta de Nike va embolcallar el monument a Colom”. Janet Sanz (ICV-EUiA) s’ha preguntat quina credibilitat té el govern municipal quan és el primer a incomplir la normativa i s’ha mostrat “preocupada per la deriva de Paisatge Urbà des que CiU governa”. Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) ha defensat la legalitat de l’acció en virtut de l’article 99.5 de l’ordenança del paisatge urbà, que es basa a permetre l’ús de cartells amb activitats no publicitàries sense ànim de lucre. Tot i això també ha reconegut la manca de permís:  “Si no han demanat llicència, no hi ha res a parlar”, ha dit.