La CMT es va convertir l’any 2005 en l’únic organisme estatal amb seu fora de Madrid, en un intent del govern de Zapatero —amb José Montilla de ministre d’Indústria— de descentralitzar la capital espanyola. Cinc anys més tard, el mateix José Montilla, com a president de la Generalitat, va inaugurar la seu actual al carrer de Bolívia, amb una inversió de 62,5 milions d’euros.

L’any 2013 el govern central va crear la Comissió Nacional de Mercats i Competència, un conglomerat d’organismes reguladors, entre els quals hi ha la Comissió Nacional de Telecomunicacions. La creació de la CNMC va suposar la recentralització de l’organisme, tot i que la seu de Barcelona va mantenir la Direcció d’Instrucció de Telecomunicacions i Serveis Audiovisuals. Des d’aleshores, en aquest edifici, de 12.200 m² i 10 plantes d’oficines, hi treballen 122 persones.

Possible tancament

La nova llei de telecomunicacions, aprovada aquest mes de febrer amb els vots de PP, PSOE i CiU, inclou el traspàs d’una vintena de competències de la CNMC al Ministeri d’Indústria. Vista la possibilitat que aquest traspàs suposi el tancament definitiu de l’edifici, CiU presentarà una esmena a la llei perquè la comissió no perdi competències i perquè la seu de Barcelona segueixi operativa.