En un esmorzar amb diferents empresaris i polítics de tot l’Estat, Mas ha explicat el seu punt de vista sobre la desafecció mútua entre Catalunya i la resta d’Espanya. Ha posat exemples dels últims 30 anys que demostren, segons Mas, com Catalunya ha participat a l’Estat intentant sumar i consensuar, però les respostes des del govern central han estat negatives: poca inversió, retallada de lleis i els estatuts que s’han aprovat al Parlament,  impagament d’impostos i menyspreu de la cultura i identitats catalanes.

Ha demanat que no es cometi l’error de minimitzar el que passa a Catalunya, que no és “una febrada de final d’estiu”. El president de la Generalitat ha comparat el volum de la manifestació de Barcelona amb una manifestació hipotètica de nou milions de persones a tot l’Estat, una cosa mai vista a Espanya. Mas ha dit que recull el clam de la manifestació de Barcelona: “Hi ha un mandat del carrer, de la població que no es pot ignorar” que és que Catalunya es constitueixi en estat propi. “No es pot ignorar. S’ha d’entendre, escoltar i encaixar. El pitjor que pot fer un governant és tallar les ales de la il·lusió d’un poble”, ha dit.

Mas ha dit que el conjunt d’Espanya ha d’entendre que Catalunya és una nació i que els catalans tenen voluntat de decidir el seu futur “d’una manera democràtica i europea”. Ha criticat l’ofec que a què el Govern espanyol sotmet les comunitats, negant-los els recursos que rep d’Europa. Precisament la relació entre l’Europa del nord i la del sud ha servit el president d’exemple: diu que catalans i espanyols s’han cansat mútuament, com passa entre els europeus. “Catalunya s’ha cansat de no poder progressar a l’Estat espanyol i a Espanya se’ns veu com que demanem massa”, ha dit.

El president de la Generalitat tornarà a Madrid el proper 20 de setembre a negociar el pacte fiscal amb Rajoy per mandat del Parlament de Catalunya, i que aprofitarà per “tramitar i explicar la magnitud del procés que es viu a Barcelona”.  El 2 d’octubre ha confirmat que participarà a la conferència de presidents autonòmics.