En una setmana marcada per la manifestació de l'Onze de Setembre, l'independentisme ha centrat els discursos de la Festa de la Rosa. Alfredo Pérez Rubalcaba, i Pere Navarro, han advertit el president Mas que els socialistes treballaran contra l'auge secessionista, i han reafirmat la seva aposta per un model federal espanyol. ALFREDO PÉREZ RUBALCABA, secretari general del PSOE "Eso es lo que le quiero decir al señor Mas. Que aclare. Si quiere convivir nos tiene y si quiere romper nos tendrá enfrente, clarament. Sin duda, enfrente." PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "Amb tota rotunditat i amb tota claredat. Nosaltres no som independentistes. No a la independència. No a la transició permanent de Convergència i Unió." La Festa de la Rosa és política però també el punt de trobada de militants del PSC. I això al Baix Llobregat, un dels feus dels socialistes catalans. I entre els militants de base, la convicció que Convergència s'ha sumat a l'independentisme per interès. LLUÍS ROIG "El tema de l'independentisme és una cortina de fum del senyor Mas i del senyor Rajoy per tapar les errades que estan fent amb les retallades i tota la resta." GABRIEL GARCIA "Crec que el Govern de la Generalitat està aprofitant l'avinentesa de la manifestació per amagar el que no ha fet o que està deixant de banda de les necessitats de la gent a Catalunya." Però a la manifestació de la Diada també hi havia cares del PSC, com la d'Àngel Ros o Marina Geli, que avui no s'han perdut la Festa de la Rosa. No hi han assistit en canvi, ni Montserrat Tura ni Ernest Maragall, que també van ser a la marxa independentista.

El clam independentista de la manifestació de l’11 de Setembre ha estat molt present a la festa del socialisme català. Tant el primer secretari del PSC, Pere Navarro, com el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, han centrat els seus discursos en les aspiracions d’estat propi del president de la Generalitat, Artur Mas. Els dos dirigents han coincidit en les seves crítiques a Mas, i li han advertit que treballaran en contra d’un model secessionista.

Rubalcaba ha estat el més contundent, quan ha afirmat que els socialistes es posaran “en contra” de Mas si aquest continua apostant per la secessió d’Espanya. A més, l’ha acusat d’amagar rere un debat identitari les polítiques d’austeritat que duu a terme el govern català.

En aquest sentit, i com alternativa a un millor encaix de Catalunya dins d’Espanya, Pere Navarro ha demanat públicament a Alfredo Pérez Rubalcaba que aposti per un model federal espanyol, i ja ha avisat a Artur Mas que no compti que el seu partit doni suport la seves ambicions independentistes. Davant un auditori divers, entre les quals hi havia el sector més catalanista del partit, Navarro ha estat categòric quan ha afirmat que el PSC “no és independentista”, i ha negat “la transició permanent de Convergència i Unió”.