La meitat de l’hemicicle ha retut homenatge als presos i als que són fora del país amb un llarg aplaudiment. La sessió a la cambra ha passat de poder ser una segona volta d’un ple d’investidura a un ple que el president del Parlament, Roger Torrent, ha suspès només començar, però donant l’oportunitat d’intervenir als grups parlamentaris. Torrent ha justificat la suspensió i ha assegurat que “és evident que en aquestes condicions el ple d’investidura no és pot celebrar, però també és evident que donada l’excepcionalitat i la gravetat del moment cal parlar”.

El discurs de Torrent ha estat criticat per Ciutadans, que l’ha acusat de “ser el president de la meitat de l’hemicicle” i des del PP s’ha tornat a insistir a desconvocar-lo per fer una junta de portaveus. De fet, Roger Torrent ja va decidir mantenir el ple convocat per aquest dissabte, malgrat Cs, PSC i PP li van fer arribar la petició de desconvocar-lo. Torrent ho ha tornat a rebutjar aquest dissabte i han començat les intervencions a l’hemicicle després que els populars abandonessin la cambra i sense fer ús de la paraula al faristol.

L’oposició demana formar govern, amb un “esforç d’empatia” de PSC i CCP

La presidenta del Grup Parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ha reiterat que és moment de formar govern i s’ha dirigit als grups independentistes amb un “ja n’hi ha prou, han fracassat”. Arrimadas també ha acusat Roger Torrent de fer “mítings i discursos d’ERC des de la Mesa del Parlament”.  I ha afegit, al missatge als sobiranistes que “es pensaven que s’enfrontaven a Rajoy i s’enfrontaven a mitja Catalunya”.

Amb un to més rebaixat han sortit al faristol Miquel Iceta, del PSC, i Xavier Domènech, de CCP, malgrat també s’han sumat a la demanda de formar govern. Iceta ha mostrat “voluntat de fer un esforç d’empatia” amb els ciutadans, però també, ha dit “amb els que han estat colpits amb decisions judicials”. Domènech ha apressat els independentistes perquè defensin una “resposta que ha de ser al més àmplia possible” perquè “hi ha una causa que va molt més enllà, la de la democràcia”.

JxC, ERC i la CUP, més units després de la decisió de Llarena

Els partits independentistes han fet front comú després dels empresonaments d’aquest divendres. El diputat de JxC Quim Torra ha llançat una pregunta als qui ha anomenat “partits del 155”: “És que potser volen permetre que no només  aquest Parlament, sinó tot Catalunya sigui una immensa presó?”. El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha anat més enllà de la decisió del jutge Llarena, recordant que “els molesta l’oposició, els tuits, les exposicions, les lletres de les cançons, els llibres, els titelles, els colors, els llaços i les urnes”. I la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha afegit a l’argumentari sobiranista que “l’única violència és la violència institucional”.

Torrent insta a un “front unitari” per l’alliberament dels polítics presos

Després del ple, el president del Parlament ha fet una declaració en què ha instat totes les forces polítiques a “fer front unitari en defensa de la democràcia i els drets fonamentals”. La intervenció ha estat precedida per un llarg aplaudiment de les famílies dels empresonats aquest divendres i també altres familiars dels qui ja fa mesos que són a la presó. A part de JxC, ERC i la CUP, també s’ha afegit a la declaració Catalunya en Comú – Podem i els quatre últims presidents del Parlament.

Torrent ha demanat un “front transversal basat en el respecte a la pluralitat, una aliança de tots els demòcrates per aconseguir i exigir la llibertat de les persones perseguides per haver posat en mans de la ciutadania les decisions sobre el futur d’aquest país”.

L’empresonament de Turull fa cancel·lar la votació de la investidura

Turull no va poder ser investit en primera volta per majoria absoluta i aquest divendres, juntament amb quatre polítics més, ha tornat a entrar a presó ja que així ho va dictar el jutge Llarena. La Moncloa ja ha anunciat que estudia emprendre “accions oportunes” si se celebrava el ple.

En aquesta sessió també s’estrenen tres nous diputats d’ERC, Chakir El Homrani, Maria Assumpció Laïlla i Magda Casamitjana, en substitució de Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa, que van renunciar a l’acta de diputades abans de marxar del país i entrar a presó.